Leczo do słoików z cukinią i dynią.
Zimą wystarczy usmażyć kiełbaskę z cebulką i pałaszować :)
LECZO Z CUKINIĄ I DYNIĄ NA ZIMĘ
2 duże cukinie
500 g. dyni
1 i 1/2 kg. pomidorów
1 i 1/2 kg surowej czerwonej papryki
Bazylia suszona 4 łyżki
sól, pieprz świeżo mielony
olej w takiej ilości, aby zakrył tylko dno garnka
Cukinię i dynię obieramy, kroimy na kawałki
Paprykę kroimy w paski. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w ósemki
Na dno garnka wlewamy olej i podgrzewamy, wrzucamy pokrojoną paprykę. W dalszej kolejności dynię, cukinię i pokrojone pomidory.
Dusimy do miękkości.
Nie dolewamy wody, warzywa same ją puszczą.
Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut.
Zimą przyjemnie otworzyć taki słoiczek :)
OdpowiedzUsuńBardzo szybkie danie:)))fajny pomysł na zimowe zapasy:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia leczo.
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na danie do słoików :D
OdpowiedzUsuńLeczo uwielbiam. Pyszny pomysł 😊
OdpowiedzUsuńBardzo lubię leczo, ale w słoiczkach jeszcze nigdy nie "zamykałam":)
OdpowiedzUsuńZ tego co wiemy to rodzice a dokładnie tata poczynił zaprawy z leczo na zimę :D Haha leczo zrobione przez tatę jest najlepsze :D Robi je praktycznie tak samo ale pasteryzuje 2-3 razy, ponieważ wcześniej po jednym razie połowa się zepsuła :/
OdpowiedzUsuńWitaj Małgosiu!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na zimowe leczo.
Pozdrawiam serdecznie:)
Uwielbiam leczo z cukinii :) Jesienią i zimą bardzo często gości na moim stole :D
OdpowiedzUsuń