sobota, 8 września 2018

Leczo z cukinią i dynią na zimę


Leczo do słoików z cukinią i dynią.
 Zimą wystarczy usmażyć kiełbaskę z cebulką i pałaszować :)



LECZO Z CUKINIĄ I DYNIĄ NA ZIMĘ





2 duże cukinie
500 g. dyni
1 i 1/2 kg. pomidorów
1 i 1/2 kg surowej czerwonej papryki
Bazylia suszona 4 łyżki
sól, pieprz świeżo mielony
olej w takiej ilości, aby zakrył tylko dno garnka


Cukinię i dynię obieramy, kroimy na kawałki
Paprykę kroimy w paski. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w ósemki

Na dno garnka wlewamy olej i podgrzewamy, wrzucamy pokrojoną paprykę. W dalszej kolejności dynię, cukinię i pokrojone pomidory.

Dusimy do miękkości. 
Nie dolewamy wody, warzywa same ją puszczą.
Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut.



 Zimą dodaję kiełbasę usmażoną na cebuli. I mam obiad w 10 minut :)





9 komentarzy:

  1. Zimą przyjemnie otworzyć taki słoiczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo szybkie danie:)))fajny pomysł na zimowe zapasy:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna propozycja na danie do słoików :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Leczo uwielbiam. Pyszny pomysł 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię leczo, ale w słoiczkach jeszcze nigdy nie "zamykałam":)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z tego co wiemy to rodzice a dokładnie tata poczynił zaprawy z leczo na zimę :D Haha leczo zrobione przez tatę jest najlepsze :D Robi je praktycznie tak samo ale pasteryzuje 2-3 razy, ponieważ wcześniej po jednym razie połowa się zepsuła :/

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj Małgosiu!
    Świetny pomysł na zimowe leczo.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam leczo z cukinii :) Jesienią i zimą bardzo często gości na moim stole :D

    OdpowiedzUsuń