JABŁECZNIK
Przygotuj blachę o wymiarach 25/25
Składniki na ciasto;
2 szkl. mąki krupczatki
1 szkl. mąki pszennej
1 kostka margaryny
4 łyżki cukru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy całe małe opakowanie
4 białka+2 łyżki cukru
Mąki przesiać z proszkiem, dodać cukier, żółtka i zimną margarynę. Wszystko posiekać nożem. Następnie rękoma wyrobić ciasto. Podzielić na 3/4 i 1/3. Mniejszy kawałek zamrozić. Większym wyłożyć blachę. Na ciasto wylać masę z jabłek. Z białek i cukru ubić pianę i wyłożyć ją na jabłka.
Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta.
Pieczemy 170 ok. 50 minut.
Dodatkowo;
800 g. obranych Renet
2 galaretki sam proszek(żółta i zielona)
cukier puder do posypania
Jabłka usmażyć. Do zimnych lub lekko ciepłych dodać proszek z galaretek.
Smacznego.
Pomysł zaczerpnęłam od Marioli
To moje ukochane ciasto. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńNajczęściej goszczące ciasto w moim domu :)
OdpowiedzUsuńMój Tata jak najbardziej lubi :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłeczniki i szarlotki :D
OdpowiedzUsuńJabłeczniczek wygląda świetnie :) Poproszę kawałek do kawki, którą właśnie piję :)
OdpowiedzUsuńMniam,uwielbiam takie ciacha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńNa szarlotkę zawsze mam chęć :-)
OdpowiedzUsuńTeraz jest taka jesienna pogoda, że jabłecznik jadłybyśmy codziennie :D Cudny :)
OdpowiedzUsuńCiasto jak marzenie <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńPycha <3 Ciasta z jabłkami jesienią mogłabym jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki a Twoja wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki a Twoja wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSzarlotkę chyba lubi każdy:) pychotka:)
OdpowiedzUsuń