TORCIK RAFFAELLO
Smaczne i delikatne w smaku ciasto.
Na cienkim biszkopcie z puszystą masą kokosową, zrobioną na budyniu.
Całość udekorowałam miękką kostką kokosową, która podkreśla smak.
Jest delikatnie słodka, można ją zajadać samą jak cukierki.
Średnica tortownicy 22 cm
Biszkopt;
4 jaja
1/2 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka miksujemy z cukrem na sztywno. Stopniowo dodajemy po jednym zółtku. Na końcu makę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Pieczemy ok 20 minut w 170*
Masa;
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
200 g. masła
200 g. drobnego kokosu
miękka kostka kokosowa
1 i 1/2 szkl. mleka mieszamy z przesianą mąką.
Drugą część mleka gotujemy z cukrem. Na gotujące mleko z cukrem wlewamy mleko z mąką. Powstanie budyń. Garnek owijamy folią i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Najlepiej zrobić go poprzedniego dnia wieczorem.
Kostkę masła miksujemy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe. Troszkę wiórek zostawiamy do dekoracji.
Smacznego.
Wygląda tak lekko.... :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że smak mógłby mi się spodobać.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z dodatkiem kokosa i takie na pewno by mi posmakowało.
OdpowiedzUsuńCudny torcik Małgosiu :)
OdpowiedzUsuńKostki kokosowej nigdy nie używałam. Torcik na pewno by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co z kokosem, więc to jest idealne ciasto dla mnie :)
OdpowiedzUsuńBiszkopt wygląda na mega puszysty :D
OdpowiedzUsuńOjojoj ale pyszności! Wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńZakochałam się w tym kremie! Białe, kokosowe cudo :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto! :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. :)
OdpowiedzUsuńNo, niestety, chyba z nikim nie podzieliłabym się tym ciastem:)
OdpowiedzUsuńMałgosiu piękny i pyszny torcik Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńale ten torcik musi być być przepyszny
OdpowiedzUsuńPrzepiękny torcik. Uwielbiam wszystko, co ma smak kokosa :)
OdpowiedzUsuńTorcik smakowity:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńPrzepisów na torciki nigdy nie za dużo, będę miała kolejny, wygląda pysznie! Pozdrawiam Małgosiu serdecznie.
OdpowiedzUsuńAle mi ochoty narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadłabym kawałek takiego torcika:) Lubię wypieki o kokosowym smaku:)
OdpowiedzUsuńMój chłopak pewnie byłby wniebowzięty, jakbym mu coś takiego upichciła, ale ja za rafaello nie bardzo przepadam. ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na nową recenzję.
http://hiddenxguns.blogspot.com/2018/10/dlaczego-warto-przeczytac-chmury-z.html
Takie ciacho biorę w ciemno :D Pyszności !
OdpowiedzUsuńslinka leci
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta <3 Teraz zaczęłam eksperymentować z ciastem z dodatkiem jabłek i konfitury truskawkowej z posypką z płatków migdałów <3
OdpowiedzUsuńmusi smakować obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńOj torciki to bardzo lubię już bym zjadła kawałeczek pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Fanów kokosa jest naprawdę wiele więc każdy byłby z takiego tortu zadowolony :) Ale urocza jest ta kostka kokosowa :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi smaka - bardzo chętnie posmakowałabym ten TORCIK :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam i kocham ten smak:)
OdpowiedzUsuńkokos to jest to, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny torcik :-)
OdpowiedzUsuń