wtorek, 24 października 2023

Drożdżówki z serem i kruszonką


 DROŻDŻÓWKI Z

 SEREM I KRUSZONKĄ



Wspaniałe, mięciutkie drożdżówki z serem i kruszonką. Jednym zdaniem klasyka w kuchni. Gorąco polecam, ciasto jest pyszne, odpowiednio słodkie, efekt końcowy zachwyca. Drożdżówki świetnie smakują z kubkiem mleka.


Składniki na ciasto drożdżowe;

300 g. mąki (typ 450)
1 łyżeczka cukru z wanilią
40 g. cukru pudru
20 g. świeżych drożdży
1 surowe jajko
160 ml mleka
50 g, masła

Mąkę przesiej, wsyp cukier waniliowy, cukier puder, dodaj pokruszone drożdże, wlej letnie mleko, jajko i rozpuszczone masło. Ciasto mieszaj 5 minut mikserem z hakiem, lub drewnianą łyżką. Rękoma uformuj kulę. Umieść ją w misce i nakryj ściereczką. Odstaw na ok. 50 minut w ciepłe miejsce.




Gdy ciasto rośnie przygotuj masę serową i kruszonkę.

Składniki na masę serową;

250 g. sera półtłustego w kostce
1 jajo
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 kopiata łyżka skrobi ziemniaczanej

Wszystko umieść w jednym głębokim naczyniu i wymieszaj blenderem.

Kruszonka;

2 łyżki masła
2 łyżki cukru
3/4 szklanki mąki

Produkty posiekaj nożem, następnie w palcach utwórz kruszonkę.


Wyrośnięte ciasto drożdżowe umieść na blacie kuchennym, możesz lekko podsypać mąką. Krótko odprowadź pęcherzyki powietrza, uformuj wałek, podziel go na siedem części. Każdy kawałek rozwałkuj na owalny kształt. Każdy z placuszków poukładaj w formie na papierze do pieczenia. Wyłóż masę serową i posyp kruszonką. Piekarnik nagrzej do 180*. Gdy będzie się nagrzewał i czekamy, blaszkę nakryj ściereczką, aby mogły jeszcze rosnąć. 

Drożdżówki z serem i kruszonką piecz w 180* 17-18 minut.


Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz