wtorek, 31 października 2023

Kremówki z kremem czekoladowym

 

 KREMÓWKI Z KREMEM 

CZKOLADOWYM



Pyszne kremówki z kremem czekoladowym na chrupiącym cieście francuskim. Krem jest odpowiedni, dobrze się kroi, nie rozpływa się a zarazem jest miękki i bardzo smaczny. 
Do przygotowania deseru potrzebujesz jeden arkusz surowego ciasta francuskiego, natomiast

na krem;

140 g czekolady gorzkiej 65%
250 g. Mascarpone
2 x po 200 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
łyżka alkoholu (nie musi być jeżeli będą jadły dzieci)
cukier puder do posypania

200 ml śmietanki podgrzej, ale nie gotuj. Kiedy na brzegach naczynia pojawią się bąbelki, wsyp posiekaną czekoladę. Zdejmij z ognia i dobrze wymieszaj. Ma powstać jednolity czekoladowy sos. Przykryj go folią i odstaw w chłodne miejsce na 4 godziny, najlepiej na całą noc. 
Po upływie tego czasu zmiksuj drugą śmietankę 30% z cukrem pudrem, dodaj zimny serek mascarpone i zimny sos czekoladowy. Sos po ochłodzeniu zrobi się twardawy, taki właśnie ma być. Wszystkie składniki mają być zimne. Zmiksuj je mikserem. Pod koniec powoli wlewaj alkohol. 

Ciasto francuskie włóż do piekarnika nagrzanego do 190* i piecz opcja góra/dół przez 5-7 minut. Wystudź je na kratce. Po wystudzeniu przekrój na pół. Na jeden blat wyłóż krem czekoladowy i przykryj drugim blatem ciasta. Posyp cukrem pudrem. Pokrój na 6 kremówek. Ciastka będą dosyć duże, takie jak standardowe kremówki.





Smacznego.

5 komentarzy:

  1. Matko! Przecież to jest takie proste! Może jednak wyślę małżona do jutrzejszego szturmu na "Żabkę" :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Te kremówki z kremem czekoladowym na chrupiącym cieście francuskim brzmią przepysznie! To doskonały deser dla miłośników czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jako prawdziwy łasuch:-) notuję przepis:-)

    OdpowiedzUsuń