poniedziałek, 30 października 2023

Zapiekanka z naleśnikami


  ZAPIEKANKA

 Z NALEŚNIKAMI



Danie pyszne i treściwe. Usmażone naleśniki, przełożone trzema farszami.  

Ciasto na naleśniki;

800 ml mleka
2 jaja
płaska łyżeczka soli
1 szklanka mąki pszennej
2 szklanki mąki orkiszowej
olej do smażenia

Produkty zmiksuj w kielichu blendera na jednolitą masę.  Surowe ciasto wylewaj na gorący tłuszcz i smaż z obu stron na złocisty kolor.

I farsz;

500 g. kiszonej kapusty
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki mąki
sól, pieprz, papryka słodka

Kapustę podgotuj, jeżeli zajdzie taka potrzeba wlej 1 szklankę wody, dołóż przyprawy. Gdy zmięknie zagęść mąką. Następnie zmiksuj na piure.

II farsz;

1 serek Almette ze szczypiorkiem
1/2 słoiczka pomidorów zw oliwie
sól, pieprz

Wszystko razem wymieszaj i zmiksuj. Dopraw do smaku.

III farsz;

ser żółty łatwo topliwy

Przygotuj naczynie żaroodporne, Połóż pierwszego naleśnika, posmaruj go masą kapuścianą. Przykryj naleśnikiem na który połóż ser, na kolejny wyłóż masę z pomidorów. Naleśniki przekładaj, aż do wyczerpania składników. Na ostatnim połóż ser żółty. Naczynie włóż do nagrzanego do 180* piekarnika. Piecz 30 minut opcja góra/dół.

Smacznego.

1 komentarz: