ZAPIEKANKA
Z NALEŚNIKAMI
Danie pyszne i treściwe. Usmażone naleśniki, przełożone trzema farszami.
Ciasto na naleśniki;
800 ml mleka
2 jaja
płaska łyżeczka soli
1 szklanka mąki pszennej
2 szklanki mąki orkiszowej
olej do smażenia
Produkty zmiksuj w kielichu blendera na jednolitą masę. Surowe ciasto wylewaj na gorący tłuszcz i smaż z obu stron na złocisty kolor.
I farsz;
500 g. kiszonej kapusty
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki mąki
sól, pieprz, papryka słodka
Kapustę podgotuj, jeżeli zajdzie taka potrzeba wlej 1 szklankę wody, dołóż przyprawy. Gdy zmięknie zagęść mąką. Następnie zmiksuj na piure.
II farsz;
1 serek Almette ze szczypiorkiem
1/2 słoiczka pomidorów zw oliwie
sól, pieprz
Wszystko razem wymieszaj i zmiksuj. Dopraw do smaku.
III farsz;
ser żółty łatwo topliwy
Przygotuj naczynie żaroodporne, Połóż pierwszego naleśnika, posmaruj go masą kapuścianą. Przykryj naleśnikiem na który połóż ser, na kolejny wyłóż masę z pomidorów. Naleśniki przekładaj, aż do wyczerpania składników. Na ostatnim połóż ser żółty. Naczynie włóż do nagrzanego do 180* piekarnika. Piecz 30 minut opcja góra/dół.
Smacznego.
Treściwe... dobre na jesienne chłody:)
OdpowiedzUsuń