PIERNICZKI
Z POSYPKĄ
Pierniczki świąteczne z lukrem i posypką. Przepis na dwie duże blachy do pieczenia.
Przepis;
400 g. mąki pszennej
200 g. miodu
100 g. cukru
4 łyżki mleka
2 łyżki kakao
30 g. przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
2 małe jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Miód podgrzej z cukrem. Nie można doprowadzić do gotowania. Do miodu i cukru wlej mleko i wymieszaj. Pozostałe produkty należy wymieszać ze sobą i wbić jajka. Masę z miodu wystudź i wlej do suchych składników. Wszystko wymieszaj. Masa będzie wilgotna. Blat posyp mąką, ciasto rozwałkuj. Podczas wałkowania wierzch również lekko posyp mąką. Wykrawaj foremką ulubione kształty. Piecz 170* - 7 minut góra dół. Im grubsze ciasto tym długość pieczenia powinna być dłuższa. U mnie miało wysokość 3 mm.
Lukier;
cukier puder, mała łyżeczka soku z cytryny, wrzątek
Cztery łyżki cukru pudru, sok z cytryny łyżeczka i wrzątek w takiej ilości, aby nasz lukier uzyskał taką konsystencję jaką chcemy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz