czwartek, 14 listopada 2024

Zupa krem z dyni

 

ZUPA KREM Z DYNI


Zupa krem z dyni to jesienna i rozgrzewająca potrawa. Wierzch posyp prażonym słonecznikiem, pestkami dyni lub grzankami.

Przygotuj;

1 kg obranej dyni 
1 zieloną paprykę 
puszkę całych pomidorów 
1 jabłko 
3 marchewki 
1 cebulę 
kostkę serka topionego 
5 ząbków czosnku 
1 łyżeczkę imbiru w proszku 
1/2 łyżeczki curry 
1 szklankę bulionu warzywnego 
sól i pieprz
1 łyżkę oliwy 

Warzywa umyj i odbierz, z jabłka usuń gniazda nasienne, skórkę zostaw. Marchew pokrój w krążki i umieść na dnie naczynia, zacznij ją pierwszą gotować w bulionie warzywnym. Wsyp imbir, curry, sól, pieprz. Następnie dołóż pokrojoną dynię i paprykę. Warzywa puszczą sok, nie ma potrzeby dolewać wody. Cebulkę przekrój i podpal porządnie nad ogniem. Taką ciemną opaloną dodaj do gotujących warzyw. Przyszła pora na jabłko ze skórką, pomidorki z puszki, czosnek i oliwę. Gotuj chwilę. Gdy uznasz, że wszystko jest miękkie, wrzuć kostkę serka topionego. Zupę zmiksuj blenderem, aż uzyska konsystencję kremu.
Słonecznik upraż na suchej patelni. 

Smacznego 😀 



5 komentarzy:

  1. Podobną próbowałam u synowej, była dobra ale to nie mój hit, zaś moj 5 letni wnuk mógłby codziennie jeść zupę dyniową ,pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna zupa na jesienne dni. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupę krem z dyni. Mam właśnie w planach ją zrobić w tym tygodniu.
    Choć widzę, że korzystamy trochę z innych składników. Muszę spróbować również tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń