ZUPA KREM Z DYNI
Zupa krem z dyni to jesienna i rozgrzewająca potrawa. Wierzch posyp prażonym słonecznikiem, pestkami dyni lub grzankami.
Przygotuj;
1 kg obranej dyni
1 zieloną paprykę
puszkę całych pomidorów
1 jabłko
3 marchewki
1 cebulę
kostkę serka topionego
5 ząbków czosnku
1 łyżeczkę imbiru w proszku
1/2 łyżeczki curry
1 szklankę bulionu warzywnego
sól i pieprz
1 łyżkę oliwy
Warzywa umyj i odbierz, z jabłka usuń gniazda nasienne, skórkę zostaw. Marchew pokrój w krążki i umieść na dnie naczynia, zacznij ją pierwszą gotować w bulionie warzywnym. Wsyp imbir, curry, sól, pieprz. Następnie dołóż pokrojoną dynię i paprykę. Warzywa puszczą sok, nie ma potrzeby dolewać wody. Cebulkę przekrój i podpal porządnie nad ogniem. Taką ciemną opaloną dodaj do gotujących warzyw. Przyszła pora na jabłko ze skórką, pomidorki z puszki, czosnek i oliwę. Gotuj chwilę. Gdy uznasz, że wszystko jest miękkie, wrzuć kostkę serka topionego. Zupę zmiksuj blenderem, aż uzyska konsystencję kremu.
Słonecznik upraż na suchej patelni.
Smacznego 😀
Podobną próbowałam u synowej, była dobra ale to nie mój hit, zaś moj 5 letni wnuk mógłby codziennie jeść zupę dyniową ,pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńIdealna zupa na jesienne dni. Pychota.
OdpowiedzUsuńLooks so creamy and warming!
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę krem z dyni. Mam właśnie w planach ją zrobić w tym tygodniu.
OdpowiedzUsuńChoć widzę, że korzystamy trochę z innych składników. Muszę spróbować również tej wersji :)
Pyszna zupa, na zdrowie:)
OdpowiedzUsuń