sobota, 5 kwietnia 2025

LAMINGTONY MALINOWE

 

LAMINGTONY MALINOWE

To tradycyjne australijskie ciastka biszkoptowe oblane lukrem i posypane kokosem.


Przygotuj formę do pieczenia 30/20 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.

Składniki na ciasto;

7 jaj (M)

250 g. mąki

250 g. cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Miskę ustaw na garnku z gotującą się wodą. Ubijaj, aż masa ociepli się. Zdejmij miskę s garnka i dalej ubijaj, aż masa się ostudzi i będzie gęsta i puszysta. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wsyp w trzech partiach do masy. Mieszaj szpatułką, aż składniki się połączą. Ciasto przełóż do formy do pieczenia, wyrównaj i piecz 25 minut na złoty kolor. Nie wyjmuj od razu po upieczeniu. Pozostaw w piekarniku jeszcze ok. 10 minut. Biszkopt bobrze wystudź. Najlepiej upiec go dzień wcześniej.

Polewa malinowa;

2 szklanki malin (mogą być mrożone)

2 łyżki cukru

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

1 szklanka wrzątku

Do malin wlej wrzątek i wsyp cukier. Zagotuj. Przelej przez sitko. W osobnym garnuszku rozprowadź skrobię kukurydzianą w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlej do soku malinowego i chwilę zagotuj, aż lekko zgęstnieje.

Biszkopt pokrój na równe kawałki. Przy  pomocy dwóch widelców zanurzaj w polewie malinowej. Następnie obtaczaj w kokosie. 


Smacznego.




27 komentarzy:

  1. Ja bym zrobiła w wersji czekoladowej ;)) czekolada to sens mojego życia:) ale malinowe pięknie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis ,wyszło pysznie, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam szczerze, że nie spotkałam się wcześniej z takimi ciastkami, ale prezentują się smakowicie ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego czegoś jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie miałam okazji spróbować takich smakołyków, więc chętnie wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo apetycznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Brzmi jak przepis, który może człowieka przenieść prosto do cukierniczego raju! Ten moment zanurzania biszkoptów w malinowej polewie… już czuję ten zapach i smak. Proste składniki, ale efekt pewnie petarda! Dzięki za ten apetyczny wpis – zapisuję do przetestowania (i pewnie zjem połowę „przy okazji” obtaczania w kokosie)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale petarda 😍

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne malinowe cudeńka 🍰🍰🍰

    OdpowiedzUsuń
  10. Te różowe lamingtony nawet bardziej mnie kuszą niż czekoladowe ^_^

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapachniało latem a wszystko przez malinową polewę i kokos czyli duet idealny!
    Ulubione ciacho mojej małej wnuczki:)
    Mi też smakuje:)
    Dobrego tygodnia!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak one uroczo wyglądają. I ta polewa malinowa, toż to gwarancja mega pyszności! Super przepis 🙂

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepysznie wygląda i na pewno tak smakuje. Mam wrażenie, że jest to bardzo orzeźwiające ciasto. Pozdrawiam cię wiosennie.:))

    OdpowiedzUsuń
  14. Brzmi pysznie! To chyba bardzo smaczny sposób na klasyczne ciastka biszkoptowe, a połączenie malinowego lukru z kokosem musi być wyjątkowo aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepis wydaje się prosty ale za to jak musi to smakować 😍

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają cudnie i pewnie pięknie pachną (uwielbiam zapach malin) i trochę przypominają kokosanki? Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ślicznie wyglądają 😋Muszę kiedyś spróbować

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają jak kokosnaki mojej mamy, tylko w wersji malinowej :)

    OdpowiedzUsuń