sobota, 19 kwietnia 2025

Mazurek czekoladowo-śliwkowy


 MAZUREK CZEKOLADOWO-ŚLIWKOWY




Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne. Powinien być słodki. Ten wbrew pozorom taki nie jest. Ograniczyłam cukier do minimum. Powideł śliwkowych użyłam bezcukrowych i polałam roztopioną gorzką czekoladą. 

Składniki na spód;

100 g. margaryny
170 g. mąki pszennej
50 g. cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
sól na końcu łyżeczki

Mąkę posiekać z margaryną. Dodać żółtko, cukier, śmietanę i sól. Szybko zagnieść, rękoma lub w malakserze, aż powstanie jednolita zwarta bryła. Owinąć we folię i umieścić w lodówce na godzinę.
Formę 20/30 cm wyścielić papierem do pieczenia. Piec 170* 20 minut. opcja góra dół.

Po wystudzeniu posmarować konfiturą ze śliwek, poukładać  śliwki kalifornijskie i polać roztopioną gorzką czekoladą.

WESOŁYCH ŚWIĄT








29 komentarzy:

  1. Pychotka!
    Życzę ciepłych, pełnych nadziei świąt Zmartwychwstania Pańskiego. Niech nadchodzące dni będą przeżyte w Radości, Pokoju i Życzliwości.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat mazurków nie pieczemy ale znam ten przepis tylko ze śliwki jeszcze moczone są w rumie.Radosnych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały przepis :) Wesołych i smacznych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja piekę mazurek od kilku lat ciągle ten sam, został wybrany przez dzieci . Warto zmienić przepis . Wesołych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham połączenie śliwek i gorzkiej czekolady. Piękne ciacho!
    Wspaniałych i zdrowych Świąt Wielkanocnych!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj go przygotuję. Widzę, że użyłeś suszonych śliwek.
    Wesołych Świąt Wielkanocnych

    OdpowiedzUsuń
  7. Mazurek idealnie trafia w moje smaki:)
    Niewiele cukru, a połączenie śliwki i czekolady, to zestaw wymarzony! Pyszności...mniammm:)
    Pięknych i szczęśliwych świąt życzę i pozdrawiam cieplutko 🪺🌿🧡

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię mazurka.

    Życzę Wam, abyście w tym świątecznym czasie znaleźli chwilę wytchnienia od codziennego zgiełku i mogli w pełni cieszyć się obecnością najbliższych. Niech wspólne chwile spędzone przy świątecznym stole, pełnym tradycyjnych potraw, umocnią więzi rodzinne i napełnią Wasze serca ciepłem i miłością.
    Agnieszka - Kocie czytanie

    OdpowiedzUsuń
  9. Jej, ten mazurek wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Małgosiu, dla mnie - łasucha Twój mazurek zapowiada się przepysznie, a na czas Wielkanocy pięknego świętowania życzę w zdrowiu i radości.
    Anita

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pysznie! Uwielbiam śliwki więc chętnie wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie w domu śliwka w czekoladzie to smak z dzieciństwa. Połączenie jest wspaniałe, a mazurek z pewnością pyszny! Serdecznie pozdrawiam 🤗

    OdpowiedzUsuń
  13. Już lata jak mazurka nie jadłam :) W tym roku był sernik, babka, budyniowy i malinowa chmurka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. This Chocolate-Plum Mazure Cake is absolutely delicious and wonderfully festive. The combination of the slightly tart plum jam with the dark chocolate makes for an intriguing twist on the traditional Easter cake. The fact that it’s not overly sweet adds a nice balance, making it perfect for those who prefer a subtler sweetness. I bet it would be a hit at any holiday gathering—thank you for sharing this recipe!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja już na jedzenie przez jakiś czas patrzeć nie mogę.

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie wiem, jak do tego doszło. Ale, zapomniałam o mazurkach! Jejku no i co teraz? Czy można zrobić mazurek po świętach? ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam mazurka, to moje ulubione wielkanocne ciacho

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam mazurki, ja robię zazwyczaj ekspresowy, na waflach pełnoziarnistych. ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mazurków nie jadamy.
    Dziękuję za życzenia.
    Mam nadzieję, że święta miałaś radosne spokojne i rodzinną atmosferę.
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniały i pyszny mazurek :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Śliwki i czekolada to idealne połączenie 🥰

    OdpowiedzUsuń