MAZUREK CZEKOLADOWO-ŚLIWKOWY
Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne. Powinien być słodki. Ten wbrew pozorom taki nie jest. Ograniczyłam cukier do minimum. Powideł śliwkowych użyłam bezcukrowych i polałam roztopioną gorzką czekoladą.
Składniki na spód;
100 g. margaryny
170 g. mąki pszennej
50 g. cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
sól na końcu łyżeczki
Mąkę posiekać z margaryną. Dodać żółtko, cukier, śmietanę i sól. Szybko zagnieść, rękoma lub w malakserze, aż powstanie jednolita zwarta bryła. Owinąć we folię i umieścić w lodówce na godzinę.
Formę 20/30 cm wyścielić papierem do pieczenia. Piec 170* 20 minut. opcja góra dół.
Po wystudzeniu posmarować konfiturą ze śliwek, poukładać śliwki kalifornijskie i polać roztopioną gorzką czekoladą.
WESOŁYCH ŚWIĄT
Pychotka!
OdpowiedzUsuńŻyczę ciepłych, pełnych nadziei świąt Zmartwychwstania Pańskiego. Niech nadchodzące dni będą przeżyte w Radości, Pokoju i Życzliwości.
Serdecznie pozdrawiam:)
Dziękuję 💖
UsuńAkurat mazurków nie pieczemy ale znam ten przepis tylko ze śliwki jeszcze moczone są w rumie.Radosnych świąt.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z moczeniem śliwek w rumie.
UsuńWspaniały przepis :) Wesołych i smacznych świąt!
OdpowiedzUsuńJa piekę mazurek od kilku lat ciągle ten sam, został wybrany przez dzieci . Warto zmienić przepis . Wesołych świąt.
OdpowiedzUsuńKocham połączenie śliwek i gorzkiej czekolady. Piękne ciacho!
OdpowiedzUsuńWspaniałych i zdrowych Świąt Wielkanocnych!
Dzisiaj go przygotuję. Widzę, że użyłeś suszonych śliwek.
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt Wielkanocnych
Wesołych Świąt 💖
UsuńMazurek idealnie trafia w moje smaki:)
OdpowiedzUsuńNiewiele cukru, a połączenie śliwki i czekolady, to zestaw wymarzony! Pyszności...mniammm:)
Pięknych i szczęśliwych świąt życzę i pozdrawiam cieplutko 🪺🌿🧡
Maminku wesołych Świąt 💖
UsuńBardzo lubię mazurka.
OdpowiedzUsuńŻyczę Wam, abyście w tym świątecznym czasie znaleźli chwilę wytchnienia od codziennego zgiełku i mogli w pełni cieszyć się obecnością najbliższych. Niech wspólne chwile spędzone przy świątecznym stole, pełnym tradycyjnych potraw, umocnią więzi rodzinne i napełnią Wasze serca ciepłem i miłością.
Agnieszka - Kocie czytanie
Dziękuję Agnieszko za piękne życzenia 🩷
UsuńJej, ten mazurek wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńMałgosiu, dla mnie - łasucha Twój mazurek zapowiada się przepysznie, a na czas Wielkanocy pięknego świętowania życzę w zdrowiu i radości.
OdpowiedzUsuńAnita
Wygląda pysznie! Uwielbiam śliwki więc chętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńU mnie w domu śliwka w czekoladzie to smak z dzieciństwa. Połączenie jest wspaniałe, a mazurek z pewnością pyszny! Serdecznie pozdrawiam 🤗
OdpowiedzUsuńJuż lata jak mazurka nie jadłam :) W tym roku był sernik, babka, budyniowy i malinowa chmurka :)
OdpowiedzUsuńThis Chocolate-Plum Mazure Cake is absolutely delicious and wonderfully festive. The combination of the slightly tart plum jam with the dark chocolate makes for an intriguing twist on the traditional Easter cake. The fact that it’s not overly sweet adds a nice balance, making it perfect for those who prefer a subtler sweetness. I bet it would be a hit at any holiday gathering—thank you for sharing this recipe!
OdpowiedzUsuńJa już na jedzenie przez jakiś czas patrzeć nie mogę.
OdpowiedzUsuń😅😅
UsuńNie wiem, jak do tego doszło. Ale, zapomniałam o mazurkach! Jejku no i co teraz? Czy można zrobić mazurek po świętach? ;)
OdpowiedzUsuńA dlaczego nie 😀💖
UsuńYummy
OdpowiedzUsuńuwielbiam mazurka, to moje ulubione wielkanocne ciacho
OdpowiedzUsuńUwielbiam mazurki, ja robię zazwyczaj ekspresowy, na waflach pełnoziarnistych. ;)
OdpowiedzUsuńMazurków nie jadamy.
OdpowiedzUsuńDziękuję za życzenia.
Mam nadzieję, że święta miałaś radosne spokojne i rodzinną atmosferę.
Pozdrawiam ciepło.
Wspaniały i pyszny mazurek :D
OdpowiedzUsuńŚliwki i czekolada to idealne połączenie 🥰
OdpowiedzUsuń