CHLEB PSZENNO-ORKISZOWY
Ze składników, które podam upiekłam dwa chleby w podłużnych foremkach. Wyłóż je papierem do pieczenia.
Przygotuj;
150 g. mąki orkiszowej
850 g. mąki pszennej (550)
1 litr letniej wody
5 dkg. świeżych drożdży
6 łyżek płatków owsianych
2 małe łyżeczki cukru
1 łyżka soli (z małą górką)
4 łyżki oliwy
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka ostropestu mielonego
ziarna słonecznika na wierzch
Mąki przesiej i wymieszaj ze solą.
Drożdże pokrusz, dodaj cukier, płatki owsiane, siemię lniane i ostropest, wlej wodę i wymieszaj. Nakryj ściereczką i odstaw na 10 minut. Po tym czasie stopniowo dokładaj mąkę, na koniec wlej oliwę. Mieszaj łyżką. Ciasto będzie rzadkie. Nakryj ściereczką i odstaw na 50 minut, w celu wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do 180*
Mieszankę przełóż do foremek, umieść na środkowej półce piekarnika. Piecz 55 minut. Połowę czasu góra dół, następnie zmień tylko na dolne grzanie.
Po upieczeniu wystudź na kratce.
Polecam również ;
Chleb pszenny z czarnymi oliwkami
No i to jest prawdziwy domowy chlebek, z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i bardzo apetycznie!
Pozdrawiam 🤗
Dziękuję Maminku
UsuńUwielbiam domowy chleb. Ten wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńAleż ten chlebek musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńPycha ! Właśnie mój mąż parę dni temu piekł podobny chlebek i był przepyszny :D
OdpowiedzUsuńTaki domowy 🍞 ponoć najlwpszy
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda, fajny skład. :)
OdpowiedzUsuńJaki piękny i puszysty chlebek! 😍😍
OdpowiedzUsuńFajna propozycja. Szukam właśnie jakiegoś fajnego przepisu na chleb.
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńLubię takie domowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńJaki wspaniały puszysty chlebek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuńapetyczny chlebek
OdpowiedzUsuń