wtorek, 8 kwietnia 2025

Chleb Pszenno- Orkiszowy

 

CHLEB PSZENNO-ORKISZOWY



Ze składników, które podam upiekłam dwa chleby w podłużnych foremkach. Wyłóż je papierem do pieczenia.

Przygotuj;

850 g. mąki pszennej (550)
1 litr letniej wody
5 dkg. świeżych drożdży
2 małe łyżeczki cukru
1 łyżka soli (z małą górką)
4 łyżki oliwy
ziarna słonecznika na wierzch

Mąki przesiej i wymieszaj ze solą. 
Drożdże pokrusz, dodaj cukier, płatki owsiane,  siemię lniane i ostropest, wlej wodę i wymieszaj. Nakryj ściereczką i odstaw na 10 minut. Po tym czasie stopniowo dokładaj mąkę, na koniec wlej oliwę. Mieszaj łyżką. Ciasto będzie rzadkie. Nakryj ściereczką i odstaw na 50 minut, w celu wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do 180*
Mieszankę przełóż do foremek, umieść na środkowej półce piekarnika. Piecz 55 minut. Połowę czasu góra dół, następnie zmień tylko na dolne grzanie. 
Po upieczeniu wystudź na kratce. 





Polecam również ;

Chleb pszenny z czarnymi oliwkami

Chleb z twarogiem bez mąki

Bułki z czarnuszką




15 komentarzy:

  1. No i to jest prawdziwy domowy chlebek, z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem:)
    Pięknie wygląda i bardzo apetycznie!
    Pozdrawiam 🤗

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowy chleb. Ten wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ ten chlebek musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha ! Właśnie mój mąż parę dni temu piekł podobny chlebek i był przepyszny :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wygląda, fajny skład. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki piękny i puszysty chlebek! 😍😍

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajna propozycja. Szukam właśnie jakiegoś fajnego przepisu na chleb.

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie domowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki wspaniały puszysty chlebek :)

    OdpowiedzUsuń