sobota, 26 kwietnia 2025

Pomidorki cherry pieczone z fetą


POMIDORKI CHERRY PIECZONE Z FETĄ




Ser feta pieczony z pomidorkami cherry, może mieć zastosowanie jako danie główne, dodatek do sałatek lub po zmiksowaniu, możemy użyć takiej pasty do makaronów i zapiekanek.

500 g. pomidorków cherry
3 łyżki oliwy z oliwek
200 g. słonego sera feta 
3 ząbki czosnku
suszony rozmaryn
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
sól do smaku

Piekarnik nagrzej do 180*. Na dno naczynia żaroodpornego wylej połowę oliwy, rozprowadź ją. Połówki pomidorków posyp solą, pieprzem i rozmarynem oraz zgniecionymi ząbkami czosnku.
Kropimy pozostałą oliwą i wykładamy kosteczki sera feta. Pieczemy ok. 30 minut.

Smacznego.




15 komentarzy:

  1. Szkoda, że jestem uczulona na pomidory.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze takich pomidorów.

    OdpowiedzUsuń
  3. Podziwiam kuchenną pasję. Niestety ja należę do antytalentów kulinarnych.🤭

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne połączenie smaków i pysznie doprawione pomidorki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie smaczne danie. Bardzo lubię fetę.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne połączenie 👌🧡

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne są takie pomidorki. Na śniadanko w sam raz. 😋

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają bardzo apetycznie :) Z chęcią bym je zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo zdrowy przepis. Polecam spróbować pomidorków koktajlowych, są bardzo słodkie. Całość jest eksplozją smaku w ustach.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pomidorki z fetą to świetne połączenie, prosto a tak pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pychota :) Idealna propozycja na lekką kolację albo dodatek do obiadu.

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię tak zapiekane pomidorki na pizzy. Pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie próbowałam jeszcze zapiekanych pomidorów ale chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń