wtorek, 23 grudnia 2025

Czekoladowa choinka

 

CZEKOLADOWA
 CHOINKA



Taka czekoladowa choineczka, udekoruje świąteczny stół. W dodatku jest bardzo pyszna no i naturalna, bez ulepszaczy i chemii. 

Składniki;

1 paczka mleka w proszku (250)
5 łyżek kakao
3/4 kostki masła
1 szklanka brązowego cukru 
3/4 szklanki wody
kilka kropel aromatu pomarańczowego
kieliszek alkoholu

Wykonanie domowej czekolady;

Do mleka w proszku wsyp cukier i kakao, dobrze wymieszaj. Masło roztop. Do suchej masy wlej wodę, aromat, alkohol i rozpuszczone masło. Wymieszaj dokładnie łyżką. Przełóż do foremki i odstaw w chłodne miejsce. 


Smacznego





4 komentarze:

  1. ardzo fajny i przystępny przepis – widać, że prosty, a jednocześnie efektowny. Lubię takie pomysły, które pozwalają zrobić coś dekoracyjnego i smacznego bez użycia sztucznych dodatków. Czekoladowa choineczka od razu kojarzy się ze świątecznym stołem i klimatem przygotowań, a przy tym przepis jest realistyczny – składniki łatwo dostępne, wykonanie niezbyt skomplikowane.

    Podoba mi się też połączenie smaku czekolady z aromatem pomarańczowym i lekkim akcentem alkoholu – to nadaje całości charakteru i wyróżnia ją spośród typowych słodkości. Widać, że to coś, co może sprawić radość nie tylko wizualnie, ale też przy degustacji. Krótko mówiąc – przepis praktyczny, smaczny i świąteczny, a przy tym naturalny, co w dzisiejszych czasach jest dużym plusem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Deser świąteczny, który jest bardzo łatwy do przygotowania. Nie może go zabraknąć na stole, bo składniki mogą być w każdym domu.
    Uściski i wesołych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda i apetycznie i dekoracyjnie :)
    Życzę spokoju duszy i umysłu, naładowania baterii, magii chwil zamkniętej w zapachu igliwia, pomarańczy i piernika.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna ta czekoladowa choineczka i wygląda na bardzo smaczną.
    Życzę Ci zdrowych i spokojnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń