piątek, 15 kwietnia 2016

PASZTECIK









Bardzo smaczny pasztecik.

1 kg łopatki
1/2 kg podgardla
3 średnie cebule
3 marchewki
1 pietruszka
kilka ząbków czosnku
ok. 3o dkg wątróbki drobiowej
4 jaja
sól, pieprz
2 bułki

Mięsa ugotować z warzywami i przyprawami.
Wątróbkę podgotować w osobnym naczyniu.
bułki namoczyć w wodzie po gotowaniu mięs z warzywami.

Wszystko razem zmielić(najlepiej 2 lub 3 razy, dodać jaja. 
Ja mieliłam wszystko , jeśli ktoś nie lubi warzyw w pasztecie może je pominąć.

Wymieszać i dać do formy wyścielonej papierem do pieczenia.
Wierzch posypać bułką tartą , zapobiega to przypaleniu.

Piekłam w 160* 45 min. Po tym czasie najlepiej jeszcze zostawić w piekarniku na 15 minut.

SMACZNEGO I POLECAM ;)

10 komentarzy:

  1. Pyszny pasztet upiekłaś Małgosiu :-):-).Pozdrawiam Cię serdecznie i proszę o kawałeczek ;-).
    Joanna :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taki domowy pasztecik, wspaniały ci wyszedł :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowity pasztecik, lepszy niż te sklepowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam i popieram wszystko co domowe ;) A taki pasztet to bym z chęcią zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez jestem tego samego zdania, najlepsze domowe:)

      Usuń