poniedziałek, 18 kwietnia 2016

ROGALIKI Z KONFITURĄ Z RÓŻY





Moje rogaliki z cyklu - ''wypiekanie na śniadanie''

Wypiekałam z ;
Marzenką
Madzią
Ewą
Kingą
Magdą
Iwonką
Ala

MAŁE KULINARIA


1,2 kg maki pszennej
2 jaja
75g masła 
10 g cukru waniliowego
3/4 szklanki mleka
30 g. drożdży
dwie szczypty soli


Mąkę należy przesiać do miski, zrobić dołek.Wsypać rozkruszone drożdże, zasypać dwoma łyżkami cukru i wlać około pół szklanki ciepłego mleka.
Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie w ciepłym mleku roztopić masło.
Do podrośniętego zaczynu dodać rozpuszczone masło, 2 jaja, cukier waniliowy.Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wyjąć z miski , krótko wyrobić i rozwałkować . 
Piec do 15 minut w temp. 200 *



16 komentarzy:

  1. dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z konfiturą to są dopiero pyszne rogaliki :) Dziękuje za wspólne wypiekanie i pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne te rogaliki, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wspólne wypiekanie, wspaniałe rogaliki upiekłaś :)

      Usuń
  4. Wspaniałe rogaliki, są pyszne. Dziękuje Małgosiu, że piekłaś z nami :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. z różą, narobiłaś mi smaku...

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszły Ci piękne rogaliki, mam nadzieję, że smakowały tak jak mi, dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne są, moja mama zawsze takie robi, uwielbiam je ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeju, ale fantastycznie wyglądają te rogaliki ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie się razem wypiekało, dziękuje;-)

    OdpowiedzUsuń