sobota, 2 grudnia 2017

Niemieckie pierniki


Pierniki według tego przepisu są odpowiednio wilgotne, pachną miodem i przyprawą korzenną. Przepis dostałam od znajomej, która mieszka na stałe w Niemczech i  znalazła je w  niemieckiej książce kucharskiej. Z podanych poniżej składników, wyjdzie około 30 dużych pierników. 
Są na prawdę godne polecenia, nie zawierają ani grama tłuszczu. 


NIEMIECKIE PIERNIKI




składniki;

200 g. naturalnego miodu
150 g. cukru
400 g. mąki pszennej
1 kopiata łyżka ciemnego kakao
1 jajko
2 łyżki przyprawy do piernika (30 g.)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 łyżki mleka

wykonanie;

miód z cukrem podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Nie można doprowadzić do zagotowania. Do rozpuszczonego miodu i cukru wlać mleko. Wymieszać, aż do połączenia składników. Wystudzić.
W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę z sodą, proszkiem, kakaem i przyprawą do piernika, wbić jajko i zamieszać łyżką.
Przestudzoną masę z miodem, wlać do wymieszanych suchych składników.
Ciasto zagnieść, aż powstanie szklista masa. Można w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki. Przed wałkowaniem posypać stolnicę mąką.
Od razu wałkujemy i wykrawamy foremką kształty

Moje piekłam w 180* -18 minut. Czas pieczenia należy dostosować do wielkości i grubości ciasta.
Im mniejsze i cieńsze tym krócej.

Smacznego.





Przepis ten brał udział w konkursie urodzinowym na portalu kulinarnym Smaker. Wygrałam produkty marki Ambition.


18 komentarzy:

  1. Nie jeden ucieszyłby się z takiego prezentu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierniki mogę jeść w każdej ilości.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo.. bardzo fajne pierniczki, posmakowałabym takich :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wyglądają :) Ciężko byłoby mi się im oprzeć i nie skusić się na kilka sztuk :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wyglądają:))a to piernikowe święta się zbliżają więc przepis podbieram:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Już skopiowałam Twój przepis. Wyglądają bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale wyglądają :-) zapisuje sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo ciekawy przepis wart wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajny przepis, szczególnie teraz gdy masło jest tak drogie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kolejny Twój przepis już zapisany w moim zeszycie. Pierniki wyglądają wspaniale. Na pewno będziemy podczas tegorocznych świąt je chrupać.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetyczne pierniczki, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wspaniale wygladają :) sezon na pierniczki i u mnie już otwarty :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak pierniczki to bierzemy bez pytań :D Piękne i równie wyszły :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Widzę, że u Ciebie też zapachniało pysznymi pierniczkami ♡

    OdpowiedzUsuń