Pierniki według tego przepisu są odpowiednio wilgotne, pachną miodem i przyprawą korzenną. Przepis dostałam od znajomej, która mieszka na stałe w Niemczech i znalazła je w niemieckiej książce kucharskiej. Z podanych poniżej składników, wyjdzie około 30 dużych pierników.
Są na prawdę godne polecenia, nie zawierają ani grama tłuszczu.
NIEMIECKIE PIERNIKI
składniki;
200 g. naturalnego miodu
150 g. cukru
400 g. mąki pszennej
1 kopiata łyżka ciemnego kakao
1 jajko
2 łyżki przyprawy do piernika (30 g.)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 łyżki mleka
wykonanie;
miód z cukrem podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Nie można doprowadzić do zagotowania. Do rozpuszczonego miodu i cukru wlać mleko. Wymieszać, aż do połączenia składników. Wystudzić.
W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę z sodą, proszkiem, kakaem i przyprawą do piernika, wbić jajko i zamieszać łyżką.
Przestudzoną masę z miodem, wlać do wymieszanych suchych składników.
Ciasto zagnieść, aż powstanie szklista masa. Można w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki. Przed wałkowaniem posypać stolnicę mąką.
Od razu wałkujemy i wykrawamy foremką kształty.
Pierniczki piekłam w 180* -18 minut. Czas pieczenia należy dostosować do wielkości i grubości ciasta.
Im mniejsze i cieńsze tym krócej.
Smacznego.
Przepis ten brał udział w konkursie urodzinowym na portalu kulinarnym Smaker. Wygrałam produkty marki Ambition.
Piekne pierniki:)
OdpowiedzUsuńNie jeden ucieszyłby się z takiego prezentu :)
OdpowiedzUsuńPierniki mogę jeść w każdej ilości.
OdpowiedzUsuńZero tłuszczu? Kuszące:)
OdpowiedzUsuńOoo.. bardzo fajne pierniczki, posmakowałabym takich :D
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają :) Ciężko byłoby mi się im oprzeć i nie skusić się na kilka sztuk :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają:))a to piernikowe święta się zbliżają więc przepis podbieram:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńJuż skopiowałam Twój przepis. Wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Wspaniale wyglądają :-) zapisuje sobie przepis :-)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis wart wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńfajny przepis, szczególnie teraz gdy masło jest tak drogie:)
OdpowiedzUsuńKolejny Twój przepis już zapisany w moim zeszycie. Pierniki wyglądają wspaniale. Na pewno będziemy podczas tegorocznych świąt je chrupać.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne pierniczki, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńwspaniale wygladają :) sezon na pierniczki i u mnie już otwarty :)
OdpowiedzUsuńMają cudowną fakturę :)
OdpowiedzUsuńJak pierniczki to bierzemy bez pytań :D Piękne i równie wyszły :D
OdpowiedzUsuńWidzę, że u Ciebie też zapachniało pysznymi pierniczkami ♡
OdpowiedzUsuńCudowne pierniki :)
OdpowiedzUsuń