Racuszki według tego przepisu są pulchne, delikatne i nie wchłaniają tłuszczu. Dodałam do nich sporo rodzynek, aby miały naturalną słodycz.
DROŻDŻOWE RACUSZKI
1/2 kg. mąki pszennej
2 jaja
1/2 litra mleka
40 g. świeżych drożdży
100 g. rodzynek
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Składniki wyjąć dzień wcześniej, aby były ciepłe.
z kilku łyżek ciepłego mleka, drożdży i kilku łyżek mąki robimy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Do wyrośniętego zaczyny wsypać przesianą mąkę, wlać resztę mleka i jaja. Wymieszać. Powstanie gęsta masa, do której dodajemy rodzynki.
Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor.
Posypujemy obficie cukrem pudrem.
Ciasto na placki jest gęste, najlepiej nabierać go większą łyżką lub chochelką.
Smacznego.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńMoja ciocia robi najsmaczniejsze racuszki :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam. Moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie racuszki :) Piekłam mojej córce, a wcześniej moja Babcia dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńSą pyszne:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńRzadko smażę racuchy, ale chętnie zjadłabym. Z rodzynkami i nie pochłaniają oleju - super przepis:)
OdpowiedzUsuńależ zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńCzęsto smażę racuszki, ale nigdy z rodzynkami, wypróbuję! Pozdrawiam cieplutko Małgosiu
OdpowiedzUsuńomomomomomom ale muszą być pyszne, racuszków chyba nigdy nie jadłyśmy :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, z chęcią zjadłabym do ostatniego okruszka :)
OdpowiedzUsuńw sam raz na śniadanko
OdpowiedzUsuńWłasnie przypomniałam sobie jak kiedyś robiłam takie z dżemem pycha
OdpowiedzUsuńchyba nie powinnam teraz zaglądać na bloga:)
OdpowiedzUsuńale bardzo lubie;)
Racuchy wprost uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńPyszne racuszki :) Bardzo je lubię, szczególnie z jagodami, bananami lub jabłkami :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
Racuszki wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Uwielbiam takie racuszki :)
OdpowiedzUsuńracuchy kojarzą mi się z dzieciństwem :)
OdpowiedzUsuń