Wątróbka przygotowana w ten sposób, zostaje w moim domu zjedzona w mgnieniu oka :)
Danie jest bardzo mało pracochłonne, polecam.
SMAŻONA WĄTRÓBKA
Składniki;
500 g. wątróbki drobiowej
2 jaja
bułka tarta
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
olej do smażenia
Wykonanie;
Wątróbkę należy przepłukać na sitku. Posypać solą, pieprzem i papryką czerwoną. Ręką wymieszać, aby przyprawy wszędzie dotarły.
Jaja roztrzepać, je także należy lekko posolić. Obtaczać w nich wątróbkę a następnie w bułce tartej.
Smażyć na oleju z obu stron.
Smacznego.
Podobno wątróbkę trzeba lubić ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wątróbkę - do tego ziemniaczki i buraczki, no i jestem w raju :)
OdpowiedzUsuńMój mąż lubi, ja nie za bardzo.
OdpowiedzUsuńhm. w panierce wątróbki jeszcze nigdy nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńLubimy bardzo wątróbkę ale w panierce jeszcze nie robiłam:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam ☺
OdpowiedzUsuńTaka wątróbka jest pyszna.
OdpowiedzUsuńOj, dawno jej nie robiłam.
Pozdrawiam:)
Bardzo dawno nie jadłam drobiowej wątróbki. Bardo lubię. Nie próbowałam jeszcze smażonej w bułce tartej i z dodatkiem papryki. Wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię wątróbkę, ale muszę sama jeść bo reszta nie chce :P
OdpowiedzUsuńPyszne i świetne danie dla krwiodawców po oddaniu krwi :)
OdpowiedzUsuńMy wbrew pozorom zawsze wątróbkę lubiłyśmy :D
OdpowiedzUsuńu mnie też;)
OdpowiedzUsuńpycha!
Bardzo lubię wątróbkę smażoną z cebulką :) Ja raczej posypuje wyłącznie mąką, a na końcu ją solę :) Wątróbka zawiera dużo żelaza. Na podst. USDA (United States Department of Agriculture), wątróbka zawiera 17,92 mg żelaza w 100 - źródło: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2585?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=50&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=10111&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
Nigdy nie smażyłam panierowanej...
OdpowiedzUsuńPrzyznaję Małgosiu, że wątróbki nigdy nie panierowałam więc wypróbuję, już wiem, że będzie mi smakować! Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńTakiej wersji wątróbki jeszcze nie jadłam, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wątróbkę, chętnie wypróbuję taką wersję :-)
OdpowiedzUsuń