Jak co roku w święta przygotowuję gotowany boczek. Jest aromatyczny i pachnie przyprawami.
O jego smaku nie muszę mówić, prawdziwi smakosze będą zachwyceni. Boczek należy kupić surowy i wędzony. Taki po ugotowaniu jest najlepszy.
GOTOWANY BOCZEK
1 kg. boczku surowego wędzonego
6 dużych liści laurowych Skworcu
10 ziaren ziela angielskiego
łyżeczka pieprzu kolorowego
kopiata łyżeczka soli
Boczek wkładamy do gotującej się wody z przyprawami i solą. Dusimy do miękkości.
Woda nie powinna przykrywać mięsa.
Na wywarze pozostałym po gotowaniu, można zrobić barszcz biały lub żurek.
Smacznego.
Smaczny boczek.
OdpowiedzUsuńPyszny boczuś :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda boczek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk