Danie kuchni wegańskiej. Polecam każdemu, niezależnie od upodobań kulinarnych.
Składniki;
Puszka ciecierzycy
5 suszonych pomidorów (z zalewy w oleju)
Mała cebula
średnie jabłko
3 łyżki oliwki
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka papryki czerwonej
sól i pieprz czarny do smaku
Cebulę obrać, poszatkować i zeszklić na oliwce. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do cebuli. Chwilę poddusić (2 min.). Dodać wszystkie przyprawy.
Suszone pomidory, drobno pokroić. Soczewicę odcedzić.
Wszystko razem połączyć i zmiksować. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając ok. 2 minuty.
Pasta jest doskonała na kanapki, krakersy i można również zajadać samą.
Smacznego.
Ciekawa i zapewne pyszna alternatywa dla sklepowych smarowideł! Wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pasty :) Najlepsze z świeżym chlebkiem!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Kiedyś robiłam :)
OdpowiedzUsuńLubię pasty ale z ciecierzycy jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńIdealne smarowidełko do chleba :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię połączenie cieciorki i suszonych pomidorów :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna smarowidło :) Na domowym pieczywie sprawdzi się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńNapewno pyszna! Pozdrawiam cieplutko Małgosiu.
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa smaku tej pasty.
OdpowiedzUsuńPosmakowałabym :D
OdpowiedzUsuńMusi być dobra. Chętnie podkradnę troszkę :)
OdpowiedzUsuńrobiłam ostatnio pastę z soczewicy, teraz chodzi za mną właśnie ciecierzyca ;)
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie, jak świetnie musiało smakować takie połączenie. Ciecierzyca to chyba mój ulubiony strączek :)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo lubię pasty z ciecierzycy, pomidory na pewno jeszcze podkręcają smak :)
OdpowiedzUsuńKocham taką pastę i często ją robimy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
smakowita :)
OdpowiedzUsuńLubię takie pasty.
OdpowiedzUsuńUwielbiamy wszelkie pasty na bazie strączków :) Te z suszonymi pomidorami są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńOoo! To coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńNa pewno jest wyśmienita w smaku :)
Rewelacja.
Pozdrowionka wtorkowe :)
Ale to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszna musi być :-)
OdpowiedzUsuńfajny przepis, bardzo lubie takie smarowidła:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna pasta do kanapki :) Uwielbiam pieczywo z taką pastą :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Uwielbiam takie pasty :) Mniam :)
OdpowiedzUsuń