środa, 4 kwietnia 2018

Deser czekoladowy z chia


Smaczny i mocno czekoladowy deser z nasionami chia oraz z dżemem z czarnej porzeczki.

DESER CZEKOLADOWY Z CHIA









1 szklanka mleka
4 łyżki nasion chia 
3 kostki gorzkiej czekolady
dżem z czarnej porzeczki do dekoracji


Nasiona wsypać do zimnego mleka, zamieszać, aby każde ziarenko było przykryte mlekiem. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
Po rym czasie wrzucić posiekaną czekoladę i delikatnie podgrzać, tylko do momentu jej rozpuszczenia.
Deser jest gotowy do spożycia.
Udekorowałam dżemem, można użyć dowolnych dodatków.

Smacznego.


13 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba wypróbuje. Długi czas nie jadłam chia. Jakoś wolałam siemię lniane, bo było tanie a równie wartościowe (często piję sobie chociażby rozklejone osłonowo na żołądek ;)), aż do czasu kiedy siemienia lnianego kupić nie mogę i... wielofukcyjność chia mnie zaskoczyła :) fajnie pęcznieje na zimno i oprócz zdrowotnych aspektów jest świetnym zagęszczaczem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj jak czekolada to coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. czekolada:) mniam :)
    lubię desery z chia i często przygotowuje, tylko jakoś na bloga nie mogę wrzucić;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Był czas, że przygotowywałam taki deser bardzo często. Pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię chia jako dodatek do deserów. Twój zapowiada się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm czekoladowy! Jestem za! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale wygląda ten deser :) Desery z nasionami chia smakują wspaniale :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń