Sezon na cukinię uważam za otwarty. Jest to bardzo wdzięczne warzywo, z którego można zrobić prawie wszystko. Muffiny z cukinią są niesamowicie smaczne, delikatne i rozpływają się w ustach. Nie ma przy nich pracy. Z podanych poniżej składników, upiekłam 12 dużych muffin.
Polecam.
MUFFINY Z CUKINIĄ
Składniki;
500 g. startej ze skórką cukinii (na grubej tarce)
4 jaja
1/2 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki maki
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie;
Cukinię zetrzeć. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wlewamy do startej cukinii, wlewamy olej i wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem i sól.
Mieszamy łyżką.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Dokładamy do masy cukiniowej i delikatnie łączymy.
Masę przekładamy do foremek. Pieczemy 30 minut w 170*. Prze 20 minut z termoobiegiem, następnie bez.
Smacznego.
Muszą być bardzo pyszne.
OdpowiedzUsuńMałgosiu wspaniały pomysł uwielbiam cukinie
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie próbowałam a muffiny często u nas:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńŚwietny patent na cukinię ;)
OdpowiedzUsuńMasz rację. Muffiny z cukinią są niesamowicie smaczne i co najważniejsze zawsze się udają.
OdpowiedzUsuńJa robię je z cukrem i zamiast oleju dodaję roztopione masło. Muszę spróbować z olejem.
Gosiu, z czym podajesz muffinki? z bulionem, barszczykiem?
Serdecznie pozdrawiam:)
jeszcze ulubione zioła i idealne drugie śniadanie w pracy :) ale pięknie wyrosły!
OdpowiedzUsuńZ pewnością skorzystam z tego przepisu. Muffinki wyglądają wspaniale, a papilotki z sówkami są cudne:)
OdpowiedzUsuńSpróbuję kiedyś zrobić muffinki z cukinii :) Wyglądają one przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia,
Patryk
Pyszności! Super się sprawdzą na drugie śniadanie do pracy :)
OdpowiedzUsuńnasze ulubione, choć moja wersja ma kakao:)
OdpowiedzUsuńpoczekam jednak na swoja z ogrodu i będziemy wcinać na okrągło;D
Lubię muffinki w wersji wytrawnej, więc pewnie przy okazji jakiegoś plenerowego wypadu grillowego skorzystam z Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńDo tego hummus i super posiłek w pracy czy na uczelni :D
OdpowiedzUsuńDziękuję za ciekawy przepis. Na pewno go wypróbuję, tym bardziej, że w sezonie mogę otwierać hurtownię cukinii ;D
OdpowiedzUsuńCudowne muffinki :D Cukinia świetnie nadaję się do wypieków i na słodko i na wytrawnie :D
OdpowiedzUsuńSuper propozycja :)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowy przepis! Takie muffinki muszą smakować przepysznie :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :) Chętnie wypróbuję, gdyż bardzo lubię cukinię.
OdpowiedzUsuńW końcu je upiekę;) Super mieć je kiedy chce się jeść:)i jest pod ręką.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, bardzo lubię muffiny, a takich jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń