niedziela, 8 kwietnia 2018

Muffiny z cukinią


Sezon na cukinię uważam za otwarty. Jest to bardzo wdzięczne warzywo, z którego można zrobić prawie wszystko. Muffiny z cukinią są niesamowicie smaczne, delikatne i rozpływają się w ustach. Nie ma przy nich pracy. Z podanych poniżej składników, upiekłam 12 dużych muffin.
Polecam.


MUFFINY Z CUKINIĄ




































Składniki;

500 g. startej ze skórką cukinii (na grubej tarce)
4 jaja
1/2 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki maki
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia



Wykonanie;

Cukinię zetrzeć. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wlewamy do startej cukinii, wlewamy olej i wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem i sól.
Mieszamy łyżką.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Dokładamy do masy cukiniowej i delikatnie łączymy.

Masę przekładamy do foremek. Pieczemy 30 minut w 170*. Prze 20 minut z termoobiegiem, następnie bez.

Smacznego.





19 komentarzy:

  1. Małgosiu wspaniały pomysł uwielbiam cukinie

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takich nie próbowałam a muffiny często u nas:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny patent na cukinię ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz rację. Muffiny z cukinią są niesamowicie smaczne i co najważniejsze zawsze się udają.
    Ja robię je z cukrem i zamiast oleju dodaję roztopione masło. Muszę spróbować z olejem.
    Gosiu, z czym podajesz muffinki? z bulionem, barszczykiem?
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jeszcze ulubione zioła i idealne drugie śniadanie w pracy :) ale pięknie wyrosły!

    OdpowiedzUsuń
  6. Z pewnością skorzystam z tego przepisu. Muffinki wyglądają wspaniale, a papilotki z sówkami są cudne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Spróbuję kiedyś zrobić muffinki z cukinii :) Wyglądają one przepysznie :)

    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności! Super się sprawdzą na drugie śniadanie do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nasze ulubione, choć moja wersja ma kakao:)
    poczekam jednak na swoja z ogrodu i będziemy wcinać na okrągło;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię muffinki w wersji wytrawnej, więc pewnie przy okazji jakiegoś plenerowego wypadu grillowego skorzystam z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  11. Do tego hummus i super posiłek w pracy czy na uczelni :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za ciekawy przepis. Na pewno go wypróbuję, tym bardziej, że w sezonie mogę otwierać hurtownię cukinii ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowne muffinki :D Cukinia świetnie nadaję się do wypieków i na słodko i na wytrawnie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo pomysłowy przepis! Takie muffinki muszą smakować przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł :) Chętnie wypróbuję, gdyż bardzo lubię cukinię.

    OdpowiedzUsuń
  16. W końcu je upiekę;) Super mieć je kiedy chce się jeść:)i jest pod ręką.

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny pomysł, bardzo lubię muffiny, a takich jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń