Szczerze powiem, że sałatka jest bardzo smaczna, szybka w wykonaniu i gorąco polecam.
Zrobiłam ją na grubych solonych krakersach. Sałatkę po zrobieniu należy umieścić w lodówce. Po pół godziny można ja dowolnie kroić, ponieważ krakersy miękną.
SAŁATKA WIOSENNA NA KRAKERSACH
Składniki;
27 krakersów
400 ml. jogurtu naturalnego gęstego
3 ogórki konserwowe
5 łyżek ugotowanego ryżu
puszka tuńczyka w sosie własnym Princes
6 dużych jajek ugotowanych
szczypiorek
sól i pieprz do smaku
Wykonanie;
na dnie naczynia ułożyć 9 sztuk krakersów.
Ogórka konserwowego zetrzeć na grubej tarce, połączyć z ugotowanym ryżem, czterema łyżkami jogurtu. Doprawić do smaku. Masę tą wyłożyć na krakersy.
Ponownie pookładać krakersy.
Tuńczyka wymieszać z ugotowanymi żółtkami. Dodać jogurt naturalny. Taką ilość, aby konsystencja pasty była dobra do smarowania. Doprawić do smaku.
Układamy ostatnią już warstwę krakersów.
Wylewamy resztę jogurtu, posypujemy posiekanymi białkami jaj i sypiemy szczypiorkiem.
Smacznego.
#MASTERTUŃCZYK
Moja wygrana w konkursie;
Wygląda rewelacyjnie. Ależ musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńSzczypiorek zawsze będzie kojarzył mi się z wiosną ;)
OdpowiedzUsuńKochana bardzo fajny pomysł na podanie sałatki :-)
OdpowiedzUsuńZdrowa sałatka w świetnej formie :))
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Gosiu, czym zastąpić jogurt?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Pysznie wygląda sałatka z krakersami :) Muszę koniecznie kiedyś zrobić taką sałatkę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
ryba z tuńczykiem?
OdpowiedzUsuńno chyba MUSZĘ wypróbować bo wygląda przepysznie:)
Wygląda bardzo smakowicie!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńU mnie w domu sałatka z rybą by nie przeszła ;)
OdpowiedzUsuńOd dawna mnie kusi ta sałatka, a jeszcze nie miałam okazji spróbować! Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, kiedyś na jednej imprezie widziałyśmy podobną ale nie miałyśmy okazji próbować... szkoda. :)
OdpowiedzUsuńLubię takie sałatki na krakersach :)
OdpowiedzUsuń