Ciasto jest mega czekoladowe, nie za słodkie, wilgotne i rozpływa się w ustach.
Użyłam mąki migdałowej jako zagęstnika.
CIASTO CZEKOLADOWE BEZ GLUTENU
Tortownica o śr. 15 cm.
Tylko dno należy wyłożyć papierem do pieczenia
Składniki;
5 średnich jajek
130 g. drobnego cukru
100 g. zmielonych migdałów
160 g. gorzkiej czekolady (posiekanej)
30 g. startej na grubych oczkach czekolady
160 g. masła
Masło roztopić w garnuszku i zdjąć z palnika, wsypać posiekana czekoladę. Mieszać, aż powstanie jednolity sos czekoladowy. Odstawić do wystudzenia.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Wlewać wystudzoną czekoladę, cały czas miksując. Dodać zmielone migdały i posiekaną czekoladę. Wymieszać szpatułką. Na koniec wmieszać ubite na sztywno białka. Delikatnie połączyć je z ciastem.
Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w 170* 40 minut grzanie dół.
Wystudzone ciasto udekorować polewa czekoladową i migdałami;
6 kostek gorzkiej czekolady
łyżka masła
Masło roztopić, zdjąć z palnika i dodać kostki czekolady. Mieszać, aż powstanie jednolity sos czekoladowy.
Super, bardzo czekoladowe i wilgotne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladę pod każdą postacią :P Ciasto wygląda wspaniale, czekolada sprawia, że tak samo smakuje :) Dodatkowym plusem jest fakt, ze nie zawiera glutenu.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie czekoladowe ciasta.
OdpowiedzUsuńJa tam nic do glutenu nie mam, ale dobrym czekoladowym ciastem nigdy nie pogardzę :)
OdpowiedzUsuńna samych migdalach wyszło takie wysokie? wow, wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie, aż chce sie sięgnąć po kawałek:)
Wygląda pysznie - jest takie wilgotne w środku :) Mmm!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWizualnie prezentuje się brawurowo :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się baaaardzo smacznie! Takie wysokie lubię najbardziej, bo więcej można zjeść :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie i na pewno jest smaczne :)
OdpowiedzUsuńale mocno czekoladowe!
OdpowiedzUsuńPiękne i wygląda apetycznie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda wspaniale. Jest wyrośnięte i jak widać bardzo wilgotne. Takie lubię:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę upiec, bo mam dużo migdałów :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto! :D Niebo dla oka i podniebienia <3
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, opis wykonania jest niejasny. Prosze sprecyzoawc kiedy dodajemy 160g posiekanej czekolady a kiedy 30g startej czekolady. W opisie dwukrotnie pojawia sie czekolada posiekana. Rozumiem, ze potrzebujemy 190g gorzkiej czekolady plus 6 kostek. Czy mam racje? Z gory dziekuje.
OdpowiedzUsuńTen wilgotny środek mówi sam za siebie <3
OdpowiedzUsuńAleż zachęcający środek ciacha i ta wysokość :D
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda :D Ciasta czekoladowe to zdecydowanie moje ulubione <3
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho, z chęcią zjadłabym kawałek :-)
OdpowiedzUsuńale kusząco wygląda
OdpowiedzUsuńTen przepis bardzo zbliżony do mojego. Czyżbym była inspiracją ;-) Ciasto czekoladowe jest mega pyszne. Polecam. :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto czekoladowe :) Pysznie wygląda te ciasto na zdjęciu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Doskonałe! aż ślinka cieknie na jego widok :)))
OdpowiedzUsuńWaw, jakie smaki!
OdpowiedzUsuńPyszne to ciacho!!! Też skład doskonały!
OdpowiedzUsuń