piątek, 20 kwietnia 2018

Maliny żelowane w agarze


Agar to substancja żelująca, wytwarzana z krasnorostów, wydobywanych głównie u wybrzeży Japonii. Jest wykorzystywany w przemyśle cukierniczym do produkcji słodyczy.
Do żelowania owoców jest niezastąpiony. Można go również stosować do dań z warzyw, jako alternatywę do zwykłej żelatyny.  Dania kuchni wegańskiej opierają się głównie na tym produkcie.


MALINY ŻELOWANE W AGARZE








2 szklanki wody
4 łyżeczki cukru
1/2 szklanki malin 



Agar wsypać do zimnej wody, zamieszać i odstawić na 10 minut. Następnie gotować 10 minut, pod koniec wsypać cukier. Ostudzić i dodać owoce.

Maliny można zastąpić innymi owocami sezonowymi lub mrożonymi.

Smacznego.



5 komentarzy:

  1. O! To mi się podoba :) Szybko, prosto, smacznie, zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda deser :) Uwielbiam takie desery :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  3. Do agaru mamy mieszane uczucia. Czasem się sprawdza w deserach i jego smak oraz struktura nam nie przeszkadza ale czasem coś jest z nim nie tak :/

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna propozycja, chociaż tego agaru nie znam.

    OdpowiedzUsuń