Agar to substancja żelująca, wytwarzana z krasnorostów, wydobywanych głównie u wybrzeży Japonii. Jest wykorzystywany w przemyśle cukierniczym do produkcji słodyczy.
Do żelowania owoców jest niezastąpiony. Można go również stosować do dań z warzyw, jako alternatywę do zwykłej żelatyny. Dania kuchni wegańskiej opierają się głównie na tym produkcie.
MALINY ŻELOWANE W AGARZE
2 szklanki wody
4 łyżeczki cukru
1/2 szklanki malin
Agar wsypać do zimnej wody, zamieszać i odstawić na 10 minut. Następnie gotować 10 minut, pod koniec wsypać cukier. Ostudzić i dodać owoce.
Maliny można zastąpić innymi owocami sezonowymi lub mrożonymi.
Smacznego.
To musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńO! To mi się podoba :) Szybko, prosto, smacznie, zdrowo :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda deser :) Uwielbiam takie desery :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Do agaru mamy mieszane uczucia. Czasem się sprawdza w deserach i jego smak oraz struktura nam nie przeszkadza ale czasem coś jest z nim nie tak :/
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja, chociaż tego agaru nie znam.
OdpowiedzUsuń