środa, 4 lipca 2018

Dżem wiśniowo-bananowy


Lato w pełni, korzystam więc z jego darów i zamykam w słoikach, aby zimą móc cieszyć się jego smakiem. Dzisiaj zapraszam na dżemy z wiśni z domieszką bananów. Smak obłędny, delikatne i aromatyczne banany i kwaśne wiśnie. Połączenie tych owoców doskonale się komponuje.
Do zagęszczenia użyłam pektyny.
Pektyna jest składnikiem rozpuszczalnego w wodzie błonnika pokarmowego.
Pozyskiwana jest ze świeżych owoców i warzyw. Jest substancją posiadającą właściwości zagęszczające oraz żelujące. Stosowana jest do produkcji dżemów, marmolad i deserów.



DŻEM WIŚNIOWO-BANANOWY







1500 g. wydrylowanych wiśni
500 g. obranych bananów
500 g. cukru
33 g. pektyny
7-8 słoiczków po 250 -300 ml.

wiśnie wymieszaj z pokrojonymi bananami, wsyp 250 g. cukru i odstaw na dwie godziny.
Pozostałe 250 g. cukru wymieszaj z pektyną i odstaw.

Po dwóch godzinach owoce należy podgrzewać i doprowadzić do delikatnego gotowania.
Gdy zmiękną, trzeba dosypać cukier z pektyną i gotować jeszcze od 3-5 minut.
Gorący dżem wlać do czystych słoiczków, odwrócić do góry dnem. Nie pasteryzować.

Smacznego.




21 komentarzy:

  1. Ten dżem musi być bosssssski!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi to wyglada na pyszną konfiturę xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosiu, jutro zrobię taką konfiturę.
    Uwielbiam dżem wiśniowy a z bananami musi być przepyszny.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka, muszę zakupić sobie taką pektynę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nooo, muszę przyznać, ze jestem zaskoczona. Na pewno sobie zrobię taki dżem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam z wiśni ale z bananami jeszcze nie:))na pewno wypróbuję:))pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja również już od kilku lat przygotowuję taki pyszny dżem. Banany dodaję także do przetworów porzeczkowych.

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne, ja robię z porzeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To połączenie smaków musi być rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super duet, jedno i drugie uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ¡¡Me gustan mucho las cerezas!! Alguna vez he hecho en casa mermelada de cerezas y es una de las mermeladas más ricas que he hecho. Me encanta ver la tuya, con esos cerezas tan enteras, me gusta encontrarlas cuando le pongo mermelada a la tostada.
    Nunca he usado la pectina, a veces, si la fruta que utilizo para mermelada es muy líquida, le pongo un poco de manzana también, hace el mismo efecto que la pectina. Es una forma casera de arreglar la falta de pectina. Besitos.

    OdpowiedzUsuń
  12. jakie boskie polaczenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wiśnia z bananami musi smakować obłędnie i chyba jeszcze takiego połączenia jeszcze nie próbowałyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Basiu, przed chwilą zrobiłam. Dżem jest pyszny.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie spakowałam do słoiczków konfiturę wiśniową, z dodatkiem bananów musi smakować świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. zrobiłam w tym tygodniu, choć w nieco innych proporcjach :)
    jest przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń