poniedziałek, 10 września 2018

Ciasto ''Pijak''


Jeżeli masz nadmiar białek i ochotę na coś pysznego i słodkiego ?, polecam.

CIASTO PIJAK






























składniki na ciasto makowo kokosowe:

10 białek
200 g maku
200 g kokosu
200 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia


wykonanie:


Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy wymieszane suche składniki i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy dwa placki- przez ok. 30 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.


masa;


500 ml mleka
1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
2 cukry wanilinowe
200 g masła


Z mleka odlewamy 3/4 szklanki. Resztę doprowadzamy do wrzenia razem z cukrem i cukrami wanilinowymi. Odłożone mleko mieszamy z żółtkami, budyniem oraz mąkami, tak długo by nie było grudek. Wylewamy na gotujące się mleko – chwilę gotujemy, stale mieszając, do zgęstnienia. Odkładamy do przestudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimny budyń.

Dodatkowo;



biszkopty i rum do nasączenia oraz polewa czekoladowa


SMACZNEGO.


10 komentarzy: