Jeżeli masz nadmiar białek i ochotę na coś pysznego i słodkiego ?, polecam.
CIASTO PIJAK
składniki na ciasto makowo kokosowe:
10 białek
200 g maku
200 g kokosu
200 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy wymieszane suche składniki i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy dwa placki- przez ok. 30 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
masa;
500 ml mleka
1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
2 cukry wanilinowe
200 g masła
Z mleka odlewamy 3/4 szklanki. Resztę doprowadzamy do wrzenia razem z cukrem i cukrami wanilinowymi. Odłożone mleko mieszamy z żółtkami, budyniem oraz mąkami, tak długo by nie było grudek. Wylewamy na gotujące się mleko – chwilę gotujemy, stale mieszając, do zgęstnienia. Odkładamy do przestudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimny budyń.
Dodatkowo;
biszkopty i rum do nasączenia oraz polewa czekoladowa
SMACZNEGO.
Nie lubię smaku rumu w cieście.
OdpowiedzUsuńA ja bardzo lubię, więc podkradam jeden kawałek tego pysznego ciasta!
OdpowiedzUsuńTakie ciasto bardzo chętnie bym zjadła do kawki 😊
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie:))Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńObłędne :)
OdpowiedzUsuńJest super :-)
OdpowiedzUsuńdawno takiego ciacha nie jadłam, pysznie !
OdpowiedzUsuńPrzez lato kremowe ciasta u mnie nie gościły, ale czas to nadrobić :D
OdpowiedzUsuńPychotka ale dla nas bez rumu :) Już nie możemy doczekać się makowych wypieków :D
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :_)
OdpowiedzUsuń