sobota, 2 listopada 2019

Szarlotka sypana



 SZARLOTKA SYPANA



 Szarlotkę zrobisz w kilka minut, wkładasz do piekarnika i już tylko czekasz , aż się upiecze. Jest bardzo smaczna na ciepło i na zimno. Wierzch jest chrupiący.

Składniki;

1 szklanka mąki pszennej typ 500
2 szklanki kaszy manny
jabłka ze słoika 1 litr
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru, jeżeli jabłka są słodkie można pominąć
1 łyżeczka mielonych goździków
170 g. masła

Mąkę przesiać z proszkiem do miski, dodać kaszę mannę oraz cukier. Wymieszać.
Masło umieścić w zamrażarce.
Suche składniki podzielić na trzy części.
Do jabłek dodać mielony goździk.
Na spód naczynia do pieczenia wsypać jedną część suchych składników. Na nie pół słoika jabłek. Ponownie sucha część składników i druga połowa słoika jabłek. Kończymy suchymi składnikami. Na nie należy zetrzeć masło.

Piec 170*- 60 minut.




17 komentarzy:

  1. Cała nasza rodzinka uwielbia szarlotkę. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam tej sypanej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. slyszalam o niej juz wiele. musze kiedys sprobowac, bo wyglada super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam szarlotkę pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lovely post dear! Have a great weekend! xx

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię szarlotkę:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam szarlotkę. takiej nigdy nie robiłam.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam szarlotkę, niestety jestem noga totalna do pieczenia, więc tym bardziej zazdroszczę

    OdpowiedzUsuń
  9. Im prościej tym lepiej:) na pewno pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna szarlotka :) Chętnie zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pieklam już 3 wersje tego ciasta i za każdym razem lepiej smakuje

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę zrobić, bo pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na szarlotkę to mnie namawiać nie trzeba :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna,robiłam bardzo dawno temu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. całe wieki jej nie robiłam

    OdpowiedzUsuń