sobota, 26 sierpnia 2023

Chrupiące naleśniki z dżemem ananasowym

 

 CHRUPIĄCE NALEŚNIKI

Z DŻEMEM ANANASOWYM



Naleśniki bardzo cienkie, chrupiące, mąkę ograniczyłam do minimum. Dżem ananasowy domowy, lekko kwaskowaty i aromatyczny. Idealnie pasował. Choć wydaje się, ze to zwykłe naleśniki, z podanych składników wychodzą bardzo cienkie, miękkie, elastyczne i chrupiące. Nie pękają, ciasto jest bardzo rzadkie i idealnie rozprowadza się po patelni. Wykorzystałam dżem, który otrzymałam w prezencie, chciałam go koniecznie spróbować. Sprawdzi się każde ulubione smarowidło. 


Przygotuj;

500 ml mleka
1 jajo
4 łyżki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
olej do smażenia

Mleko wlej do blendera, dodaj jajo, sól i mąkę. Zmiksuj. Ciasto wyjdzie bardzo rzadkie i o to właśnie chodzi. Patelnię nagrzej, posmaruj oliwą. Placki smaż z obu stron. Za każdym razem natłuszczaj dno patelni.
Dobór patelni jest bardzo ważny, powinna być z powłoką teflonową, nieprzywierająca. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz