KRUCHE CIASTO Z
BUDYNIOWĄ PIANKĄ
Kruche ciasto z budyniową pianką, jest lekkie i chrupiące. Maliny sprawiają, lekko kwaskowaty smak, złamany słodyczą ciasta. Na pewno jest to jedno z lepszych połączeń.
Składniki na ciasto kruche;
200 g. masła lub margaryny (z lodówki)
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
szczypta soli
Składniki na budyniową piankę;
1 szklanka cukru
5 białek
1 budyń śmietankowy (70 g.)
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
Dodatkowo;
maliny
Ciasto piekłam w tortownicy o śr. 25 cm. Można użyć prostokątnej lub kwadratowej o zbliżonych wymiarach. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
Mąkę przesiej z cukrem pudrem, proszkiem i solą. Dołóż kawałki zimnego masła. Posiekaj nożem. Następnie dołóż surowe żółtka i zagnieć rękoma ciasto. Powinno być gładkie, a składniki dobrze ze sobą połączone.
Podziel ciasto na dwa kawałki 2/3 i 1/3. Większą częścią wyklej dno formy, nakłuj widelcem i odłóż do lodówki na 30 minut. Mniejszą część owiń we folię i umieść w zamrażarce.
Formę z ciastem po upływie 30 minut w lodówce, umieść w nagrzanym do 170* piekarniku i piecz 13 - 15 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.
Na upieczone zimne ciasto wysyp owoce malin.
Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodaj stopniowo cukier, przesiany proszek budyniowy i wlewaj wąską strużką olej. Wyłóż piankę budyniową na upieczony spód. Resztę zamrożonego ciasta zetrzyj na wierzch.
Pieczemy w 170* 35 minut opcja góra/dół bez termo obiegu. Po tym czasie wyłącz, uchyl piekarnik i studź w nim.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz