Sezon ogórkowy mamy w pełni, co kilka dni zbieram je ze swojego ogródka i wymyślam sałatki na zimę. Przed tą turą ogórków w curry robiłam także w zalewie gyros. Ogórki pokroiłam w słupki, będą wspaniałym dodatkiem do kanapek.
Składniki;
4 kg. ogórków
4 cebule
8 łyżeczek gorczycy
4 łyżeczki pieprzu ziarnistego
Składniki na zalewę;
3 litry wody
2 szklanki octu
2 i 1/2 szklanki cukru
4 płaskie łyżki soli
3 łyżki curry
Ogórki dobrze wymyj, przekrój wzdłuż. Jeżeli są duże, przekrój je na większą ilość słupków. Cebule pokrój w piórka. Na dno każdego słoika wsyp kilka ziarenek pieprzu, 1/3 łyżeczki gorczycy, Powkładaj ogórki na przemian z cebulą. Wszystkie produkty na zalewę ugotuj ze sobą. Gorącą zalewę wlej do słoików, zakręć je. Pasteryzuj pięć minut, od momentu gotowania wody. Po wyjęciu odwróć dnem do góry, odczekaj 15 minut. Ustaw słoiki na dnach i odstaw w chłodne miejsce.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz