Brownie z sezonowymi owocami, w tym przypadku z czarną porzeczką. To ciasto można jeść bez wyrzutów sumienia. 😀Jest bogate w magnez, którego każdy potrzebuje. Szczególnie teraz, gdy upały dokuczają i wszystko ucieka z potem. Jest również bogate w kolejny pierwiastek, jakim jest żelazo znajdujące się w czarnej porzeczce. Posiada mało mąki, dużo kakao, brak jajek i masła, tylko tłuszcz roślinny. Zamieszasz go łyżką i gotowe. W zrobieniu jest dziecinnie proste. Wstawiasz go do pieca i włączasz wodę na kawę. Prawie równocześnie masz obie rzeczy na raz.
Niedawno zrobiłam podobne brownie z wiśniami, w ogóle to do brownie bardzo pasują kwaśne owoce np; maliny, wiśnie, porzeczki, poziomki...
Składniki na formę 20/30 cm;
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 kopiatych łyżek kakao
1 szklanka cukru z małą kopką
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
11 łyżek oleju (słonecznikowy lub rzepakowy)
2 szklanki wody
Owoce czarnej porzeczki
Do miski przesiej, mąkę, kakao, proszek sodę, cynamon i dołóż cukier. Dobrze wymieszaj przy pomocy łyżki lub rózgi kuchennej. Kiedy już wymieszasz wlej olej i wodę. Ponownie zamieszaj. Ciasto wylej fo formy, wyłożonej w całości papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 160*.
Na wierzch ciasta wysyp owoce. Piecz w 160* 40 minut opcja góra-dół.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz