czwartek, 20 lipca 2023

Brownie z czarną porzeczką

 


Brownie z sezonowymi owocami, w tym przypadku z czarną porzeczką. To ciasto można jeść bez wyrzutów sumienia.  😀Jest bogate w magnez, którego każdy potrzebuje. Szczególnie teraz, gdy upały dokuczają i wszystko ucieka z potem. Jest również bogate w kolejny pierwiastek, jakim jest żelazo znajdujące się w czarnej porzeczce. Posiada mało mąki, dużo kakao, brak jajek i masła, tylko tłuszcz roślinny. Zamieszasz go łyżką i gotowe. W zrobieniu jest dziecinnie proste. Wstawiasz go do pieca i włączasz wodę na kawę. Prawie równocześnie masz obie rzeczy na raz. 

Niedawno zrobiłam podobne brownie z wiśniami, w ogóle to do brownie bardzo pasują kwaśne owoce np; maliny, wiśnie, porzeczki, poziomki...


Składniki na formę 20/30 cm;

2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

6 kopiatych łyżek kakao

1 szklanka cukru z małą kopką

1 łyżeczka zmielonego cynamonu

11 łyżek oleju (słonecznikowy lub rzepakowy)

2 szklanki wody

Owoce czarnej porzeczki

Do miski przesiej, mąkę, kakao, proszek sodę, cynamon i dołóż cukier. Dobrze wymieszaj przy pomocy łyżki lub rózgi kuchennej. Kiedy już wymieszasz wlej olej i wodę. Ponownie zamieszaj. Ciasto wylej fo formy, wyłożonej w całości papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 160*.

Na wierzch ciasta wysyp owoce. Piecz w 160* 40 minut opcja góra-dół.

Smacznego.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz