Passata pomidorowa to nieodłączny dodatek w kuchni włoskiej. Dobrze przyrządzona bardzo dobrze smakuje z makaronami, pizzą czy jako dodatek do kanapek. Gęsty sos z pomidorów z przyprawami wymaga dłuższego gotowania, w celu odparowania nadmiaru soku.
Przygotuj;
3 kg. pomidorów
łyżeczkę soli
4 ząbki czosnku
1 łyżkę suszonej bazylii
1 łyżkę suszonego oregano
Wybierz mięsiste pomidory, dobrze sprawdzą się Malinówki lub Limy. Przetnij je na cztery części, nie obieraj ze skórki, natomiast wytnij twarde szypułki ze środka. Umieść w garnku i dolej kilka łyżek wody. Pomidory puszczą dodatkowo sok. Pogotuj je ok. 15 minut, dołóż sól, czosnek i przyprawy. Nie przerywaj gotowania. Passata powinna podczas podgrzewania odparować i zrobić się gęsta. Gorącą przełóż do słoików i zakręć. Jeśli planujesz zużyć ją w najbliższym czasie nie musisz pasteryzować.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz