LEKKIE JAK CHMURKA PTASIE MLECZKO MALINOWE
Deser powstał na bazie surowego soku ze świeżych malin, na spodzie z ciasteczek. Udekorowałam go trzema rodzajami galaretek, jednak wierzch pozostawiam indywidualnym upodobaniom. Dla mnie ten deser jest idealny na upalne dni. Nie jest skomplikowany, delikatny, lekki i bardzo pyszny.
Przygotuj formę o wymiarach 25/25 cm
300g. świeżych malin
woda ok. 1500 ml
5 łyżek cukru
2 łyżki z czubkiem żelatyny ekstra mocnej
500 ml. mleka 7,5 %
kilkanaście ciastek jasnych typu petit
do udekorowania trzy kolory galaretek (czerwona, żółta, przeźroczysta)
Przygotowanie deseru;
Formę w całości wyłóż folią, na dnie poukładaj ciastka. Maliny przeciśnij przez sito, lub wyciśnij z nich sok swoją metodą. Odciśnięty miąższ odłóż na bok. Żelatynę umieść w garnku, zalej wodą w takiej ilości, aby dwa cm. była nad żelatyną, wymieszaj i odstaw na 15 minut do napęcznienia. Wodę zagotuj, wyłącz i dołóż do niej napęczniałą żelatynę. Mieszaj, aż zobaczysz, że jest przejrzysta i nie ma grudek. Odstaw w zimne miejsce, kiedy będzie zimna dolej odciśnięty sok z malin.
Zimną galaretkę zmiksuj mikserem, tak by powstała pianka. W osobnym naczyniu to samo zrób z mlekiem. Następnie połącz ze sobą obydwa składniki i ponownie zmiksuj je razem mikserem. Delikatnie wylej na spód z ciastek.
Udekoruj stężałymi pokrojonymi galaretkami. Umieść w lodówce na co najmniej dwie godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz