poniedziałek, 10 lipca 2023

Chłodnik z botwinką

 


Chłodniki to idealne zupy na upalne dni. W obecnym okresie, gdy temperatury przekraczają 30*C, stanie nad kuchenką i gotowanie, nie jest mi na rękę. Prawie codziennie wymyślam obiad na zimno. Te pełne witamin i smaku świeżych warzyw posiłki, stanowią nieodłączny składnik latem w mojej kuchni. Chłodnik ten składa się z kilku bardzo dostępnych składników. Gorąco polecam, nie zawiedziesz się, zobaczysz jaki jest pyszny i pożywny. 


Przygotuj;

2 naturalne maślanki każda po 500 ml.

2 małe buraczki

pęczek botwiny z listkami

pęczek dużej rzodkiewki

3 ogórki gruntowe

Mały pęczek koperku

3 ząbki czosnku

sól i pieprz

łyżkę masła. 


Wszystkie warzywa dokładnie wypłucz. Ogórki i buraczki obierz ze skórki i zetrzyj z rzodkiewką na tarce o grubych oczkach. Botwinkę razem z listkami pokrój drobno, na patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojoną botwinkę i wgnieć czosnek. Dobrze dosól i popieprz. Smaż ok. 3 minuty, odstaw do wystudzenia. Przygotuj garnek, umieść w nim wszystkie starte i doprawione warzywa, razem z podsmażoną zimną botwiną. Wlej maślankę, na koniec dołóż posiekany koperek. Dokładnie wymieszaj. Chłodnik możesz udekorować ugotowanym jajkiem. Jeśli lubisz bardziej ostry dodaj sok z cytryny lub odrobinę octu. 

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz