Chłodniki to idealne zupy na upalne dni. W obecnym okresie, gdy temperatury przekraczają 30*C, stanie nad kuchenką i gotowanie, nie jest mi na rękę. Prawie codziennie wymyślam obiad na zimno. Te pełne witamin i smaku świeżych warzyw posiłki, stanowią nieodłączny składnik latem w mojej kuchni. Chłodnik ten składa się z kilku bardzo dostępnych składników. Gorąco polecam, nie zawiedziesz się, zobaczysz jaki jest pyszny i pożywny.
Przygotuj;
2 naturalne maślanki każda po 500 ml.
2 małe buraczki
pęczek botwiny z listkami
pęczek dużej rzodkiewki
3 ogórki gruntowe
Mały pęczek koperku
3 ząbki czosnku
sól i pieprz
łyżkę masła.
Wszystkie warzywa dokładnie wypłucz. Ogórki i buraczki obierz ze skórki i zetrzyj z rzodkiewką na tarce o grubych oczkach. Botwinkę razem z listkami pokrój drobno, na patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojoną botwinkę i wgnieć czosnek. Dobrze dosól i popieprz. Smaż ok. 3 minuty, odstaw do wystudzenia. Przygotuj garnek, umieść w nim wszystkie starte i doprawione warzywa, razem z podsmażoną zimną botwiną. Wlej maślankę, na koniec dołóż posiekany koperek. Dokładnie wymieszaj. Chłodnik możesz udekorować ugotowanym jajkiem. Jeśli lubisz bardziej ostry dodaj sok z cytryny lub odrobinę octu.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz