PIZZA Z PATELNI
Pizza na drożdżach upieczona na patelni. Obecnie mamy takie upały, że odpalanie piekarnika u mnie nie wchodzi w rachubę. Zrobiłam ciasto drożdżowe i wyszło pięć sztuk sporych pizz.
Latem ciasto drożdżowe rośnie jak na drożdżach :). Nastawiłam je i czymś się zajęłam, a tu patrzę, ciasto wypłynęło z głębokiego naczynia. Celowo takie wybrałam, abym miała więcej czasu na inne sprawy. Jednak gdy temperatura przekracza 35*C czas oczekiwania znacznie się skraca.
Składniki;
500 g. mąki 00
płaska łyżka soli
20g. świeżych drożdży
200 ml. letniej wody + 1/2 szklanki
łyżka oliwy do posmarowania dłoni
Na wierzch;
kilka pieczarek
2 cebule
ser mozzarella i mimolete starty
sól i pieprz czarny świeżo zmielony
Ciasto będzie trochę rzadkie. Natłuść ręce olejem i uformuj pięć porcji. Każdą z nich, gdy umieścisz na patelni, spłaszcz silikonową szpatułką lub natłuszczoną łyżką. Przed położeniem pizzy na patelnię, jej dno lekko natłuść. Smaż 3 minuty, następnie odwróć na drugą stronę. Teraz możesz posmarować passatą i ułożyć dodatki. Nakryj pokrywką, jednak zrób mały lufcik, aby nadmiar pary wydostawał się. Piecz w zależności od grubości od 5-7 minut, na bardzo małym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz