PLACKI Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW
Z KOPERKIEM
Placuszki ziemniaczane, pyszne i chrupiące. Do takich placków z młodych ziemniaków, potrzeba niewiele składników. Szybko się smażą, zatem dodawanie zbyt dużej ilości mąki przyniesie odwrotny efekt.
Przygotuj;
500 g. młodych ziemniaczków
2 łyżki mąki
1 jajko
mały pęczek świeżego koperku
pieprz czarny świeżo zmielony
sól do smaku
olej do smażenia
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Gdy już zetrzesz dołóż jajko, mąkę, posiekany koperek oraz sól i pieprz. Masa dość szybko robi się mokra. W związku z tym placki należy od razu smażyć. Nadmiaru wody, którą puszczą ziemniaki, nie odlewaj ponieważ cały smak dania jest w niej zawarty oraz delikatność i niepowtarzalny smak placuszków.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz