PIECZONY SCHAB
Pieczony schab to klasyka polskiej kuchni. Według tego przepisu wychodzi pyszny i soczysty. Sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych i na pieczywo. Nie wymaga dużego nakładu pracy, powiem, że jest to przepis banalnie prosty.
Składniki;
- 1,5 kg schabu bez kości
- 1 łyżka soli
- 3-4 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 płaskie łyżki majeranku
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
- 5 łyżek czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
- opcjonalnie 1 płaska łyżka przyprawy do mięs
- 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
Mięso wcześniej zamarynowałam. Zazwyczaj robię to wieczorem, aby nasiąknęło przyprawami.
Schab wypłukałam pod zimną wodą, a następnie osuszyłam za pomocą papierowego ręcznika. Natarłam go oliwą, solą i posypałam przyprawami. Umieściłam go w gęsiarce i włożyłam do lodówki na całą noc. Następnego dnia garnek położyłam na ogniu, lekko podlałam wodą. Gotowałam w dwóch etapach. Każdy po 40 minut. Wyglądało to tak; pierwsze 40 minut, następnie wyłączyłam na godzinę i ponownie gotowałam 40 minut. Mięso jest soczyste i dobrze się kroi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz