czwartek, 17 sierpnia 2023

Leczo do słoików na zimę

 




Leczo w słoikach. Zimą smak lata i pyszne jedzonko. Wystarczy że podsmażysz kiełbasę z cebulą dołożysz do lecza i wyjdzie pysznie. W słoikach jest w wersji wegetariańskiej, ba nawet wegańskiej. Jeśli jesteś smakoszem tych kuchni, wtedy nie dokładaj kiełbasy, też jest smaczne, zapewniam.

Przygotuj;

2-3 duże cukinie

1 i 1/2 kg pomidorów

1 i 1/2 kg papryki

 1 duża łyżka bazylii

1 duża łyżka oregano

sól, pieprz.

Olej tyle aby zakrył dno garnka.

1)Cukinię obieramy ze skórki i kroimy na dość duże kawałki

2)Paprykę kroimy w paski

3)Pomidory parzymy i ściągamy z nich skórkę

Na dno dużego garnka wlewamy olej. Grzejemy. Na gorący olej wrzucamy w pierwszej kolejności paprykę, dusimy

 i gdy trochę zmięknie wrzucamy cukinię i pokrojone pomidory.

Dusimy do miękkości. Dodajemy zioła, pieprz i sól już w trakcie gotowania. Gorące leczo przekładamy do słoików.

Pasteryzujemy około 20 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz