Leczo w słoikach. Zimą smak lata i pyszne jedzonko. Wystarczy że podsmażysz kiełbasę z cebulą dołożysz do lecza i wyjdzie pysznie. W słoikach jest w wersji wegetariańskiej, ba nawet wegańskiej. Jeśli jesteś smakoszem tych kuchni, wtedy nie dokładaj kiełbasy, też jest smaczne, zapewniam.
Przygotuj;
2-3 duże cukinie
1 i 1/2 kg pomidorów
1 i 1/2 kg papryki
1 duża łyżka bazylii
1 duża łyżka oregano
sól, pieprz.
Olej tyle aby zakrył dno garnka.
1)Cukinię obieramy ze skórki i kroimy na dość duże kawałki
2)Paprykę kroimy w paski
3)Pomidory parzymy i ściągamy z nich skórkę
Na dno dużego garnka wlewamy olej. Grzejemy. Na gorący olej wrzucamy w pierwszej kolejności paprykę, dusimy
2)Paprykę kroimy w paski
3)Pomidory parzymy i ściągamy z nich skórkę
Na dno dużego garnka wlewamy olej. Grzejemy. Na gorący olej wrzucamy w pierwszej kolejności paprykę, dusimy
i gdy trochę zmięknie wrzucamy cukinię i pokrojone pomidory.
Dusimy do miękkości. Dodajemy zioła, pieprz i sól już w trakcie gotowania. Gorące leczo przekładamy do słoików.
Pasteryzujemy około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz