POLEWA CZEKOLADOWA
Czekolada gorzka 100g
Czekolada mleczna 100g
Masło 100g
200 ml śmietanki 30 %
Czekoladę należy rozpuszczać w kąpieli wodnej. Szklaną miskę umieścić nad parującą wodą.
Nie może się stykać z taflą wody.
Należy dodać masło i śmietankę i jeszcze chwilę podgrzewać.
Taka polewa jest doskonała do polania ciast i deserów.
Czasami też taką robię:-) Jest bardzo dobra. :-)
OdpowiedzUsuńlubię taką właśnie do ciast, i to grubą warstwę :)
OdpowiedzUsuńaż ślinka leci :) ja również w ten sposób przygotowuję i zawsze się sprawdza! :)
OdpowiedzUsuńPolane nią ciasta muszą być znakomite! :D
OdpowiedzUsuńFajny przepis :) Ja zazwyczaj robię polewę na bazie margaryny, kakao, mleka albo śmietanki i cukru pudru :-)
OdpowiedzUsuń