niedziela, 13 marca 2016

CIASTO WŁOSKIE Z KARDAMONEM

Przepisem tym rozpoczynam moją przygodę z blogiem.
 Założyłam go dla siebie i dla moich bliskich.


Więc do dzieła Małgorzatko.




  



Ciasto mocno kardamonowe. Dla wielbicieli kardamonu ;)

6 jabłek szare renety pokroić w kostkę dodać 1 szklankę cukru , cukier waniliowy,2 łyżki kakao, pokrojone orzechy włoskie (ok.20 dkg.), wyłuskany środek z siedmiu ziaren kardamonu.-wstawić do lodówki na godzinę.

2 szklanki mąki wymieszać z łyżeczką proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczką sody oczyszczonej.

Do masy jabłkowej dodać mąkę, 1/2 szklanki oleju, trzy żółtka i ubitą pianę z trzech białek.

Dokładnie wymieszać. Piec 40 minut w 170*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz