środa, 23 marca 2016

BISZKOPT Z MASĄ BUDYNIOWĄ




BISZKOPT

5 małych jaj, 5 łyżek mąki, 5 łyżek cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywno.Dodawac stopniowo żółtka(na mniejszych obrotach miksera).Następnie stopniowo dodawać make wymieszaną z proszkiem..
Piec 20 minut w 180*

KREM BUDYNIOWY

2i 1/2 szklanki mleka
1 szklanka cukru pudru i cukier waniliowy
2 małe budynie waniliowe bez cukru
4 żółtka 1 i 1/2 kostki masła
kieliszek alkoholu

Pół litra mleka zagotować z cukrami. Budynie i żółtka wymieszać z 1/2 szklanki mleka.

Masę wylać na gotujące się mleko z cukrami i wyjdzie budyń.
Masło zmiksować na puch i dodawać zimny budyń.Pod koniec wlać kieliszek alkoholu.

POLEWA

Czekolada mleczna 100g , czekolada gorzka 100g, 100g masła, 200 ml śmietanki 30 %

2 galaretki obojętnie jakie.

Czekolady i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej ,pod koniec wlewamy śmietankę i mieszamy.
Galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki wrzątku.
Po przestudzeniu mieszamy z polewą czekoladową.

Na masę budyniowa dałam rodzynki moczone w spirytusie, można dać również śliwki lub inne owoce jak suszone morele.


7 komentarzy:

  1. Przepyszny , aż ślinak cieknie na sam widok :)pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za ten blog :)
    Przepisy są świetne , urozmaicają nam życie.
    Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten biszkopt wyszedł Tobie wspaniały.Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ to pysznie wygląda.
    Ślinka mi cieknie.
    Ja kocham ciasta ale muszę się ograniczać, idzie lato...
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń