środa, 23 marca 2016
BISZKOPT Z MASĄ BUDYNIOWĄ
BISZKOPT
5 małych jaj, 5 łyżek mąki, 5 łyżek cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywno.Dodawac stopniowo żółtka(na mniejszych obrotach miksera).Następnie stopniowo dodawać make wymieszaną z proszkiem..
Piec 20 minut w 180*
KREM BUDYNIOWY
2i 1/2 szklanki mleka
1 szklanka cukru pudru i cukier waniliowy
2 małe budynie waniliowe bez cukru
4 żółtka 1 i 1/2 kostki masła
kieliszek alkoholu
Pół litra mleka zagotować z cukrami. Budynie i żółtka wymieszać z 1/2 szklanki mleka.
Masę wylać na gotujące się mleko z cukrami i wyjdzie budyń.
Masło zmiksować na puch i dodawać zimny budyń.Pod koniec wlać kieliszek alkoholu.
POLEWA
Czekolada mleczna 100g , czekolada gorzka 100g, 100g masła, 200 ml śmietanki 30 %
2 galaretki obojętnie jakie.
Czekolady i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej ,pod koniec wlewamy śmietankę i mieszamy.
Galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki wrzątku.
Po przestudzeniu mieszamy z polewą czekoladową.
Na masę budyniowa dałam rodzynki moczone w spirytusie, można dać również śliwki lub inne owoce jak suszone morele.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Przepyszny , aż ślinak cieknie na sam widok :)pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten blog :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy są świetne , urozmaicają nam życie.
Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)
Ten biszkopt wyszedł Tobie wspaniały.Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńAleż to pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńŚlinka mi cieknie.
Ja kocham ciasta ale muszę się ograniczać, idzie lato...
Serdecznie pozdrawiam:)