czwartek, 24 marca 2016
CZEKOLADOWA CHMURKA
Miałam nazwać to ciasto ''Delicja''. Wzorowałam się na popularnych ciastkach :).
Jednak smak i konsystencja (rozpływająca się w ustach) , nawet w połowie nie przypomina w/w ciasteczek.
BISZKOPT;
5 małych jaj, 5 łyżek maki, 5 łyżek cukru i połowa łyżeczki proszku do pieczenia.
Z białek ubijamy pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do piany dodajemy stopniowo żółtka cały czas miksując na niskich obrotach.Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem. Pieczemy 20 min w 180*
GALARETKA;
Mała puszka mandarynek, 2 galaretki pomarańczowe, 2 i 1/2 szklanki wrzątku.
Sok z mandarynek z puszki także wykorzystałam do galaretki.
CZEKOLADOWA PIANKA;
Gorzka czekolada 100g, łyżeczka kakao, 3 łyżki śmietanki 36%, 2 łyżki cukru, 5 białek, 1/2 kostki masła.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej pod koniec dodać śmietankę. Ostudzić.
Białka ubić z jedną łyżką cukru. Masło ubić z jedną łyżka cukru.
Do masła dodajemy stopniowo masę czekoladową. Na koniec dodajemy pianę z białek , miksując na niskich obrotach.
Na biszkopcie poukładałam mandarynki, wylałam tężejąca galaretkę. Na zastygniętą galaretkę dałam masę czekoladową.
Należy schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
U mnie już po godzinie torcik poszedł do krojenia ;)
Polecam .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
przepyszny dobór smakowy, zabieram kawalątko do filmu, super, że założyłaś bloga, będę obserwować :-**
OdpowiedzUsuńDziękuję ;).
OdpowiedzUsuńSuper! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję Arku ;)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale:)Ciasto jest na pewno pyszne:)
OdpowiedzUsuń