sobota, 10 grudnia 2016

Babki makowe z białek

Od pewnego czasu przestałam wyrzucać resztki z jedzenia. Okazuje sie, że na śmietnikach znajdują sie tony artykułów spożywczych.
W produkcję żywności zaangażowanych jest wiele firm i ludzi. Wkładają w to wiele pracy i pieniędzy. Co roku na świecie marnuje sie 1/3 żywności. Aby temu zapobiegać, małą rewolucję należy zacząć w naszych domach ;
1)Planowac z głową zakupy
2)Czytać daty ważności
3)Prawidłowo przechowywać żywność
Zanim wyrzucisz jedzenie, zastanów sie co z niego można zrobić.
Organizowane są kampanie mające na celu uświadomienie społeczeństwa w tej kwestii. Na portalu kulinarnym Smaker, zespół Interia zorganizował konkurs. Należało stworzyć danie z resztek. Brałam udział w tej akcjii i zostałam jedną z laureatek. Wygrał mój przepis ''makowe babki z białek''
Dzień wcześniej piekłam faworki i pozostało po pieczeniu pięć białek. Miałam jeszcze odrobinę maku w torebce, który leżał bo w tej ilości do niczego się nie nadawał. Wykorzystałam jeszcze do wypieku kilka małych jabłuszek, na które nie było chętnych. Zrobiłam bardzo smaczne dwie babeczki. Sami oceńcie, czy warto wyrzucać resztki ?




Składniki;

5 białek
5 łyżeczek cukru
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki oleju
 2 łyżki maku

wykonanie;

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier i miksować dalej. Następnie wsypać mąkę na przemian z olejem. Miksować jeszcze chwilę. Na końcu wsypać mak i wymieszać łyżką.

Pieczemy około 20 minut w 160* lub do suchego patyczka.
Jeżeli będą to podpieki do ciasta czas pieczenia jest krótszy.


21 komentarzy:

  1. Smaczne i lekkie babki, a do tego świąteczny mak. Rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis. Prosty i łatwy, ale babeczki pewnie smakują wyśmienicie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste szybkie a zarazem eleganckie to mi się podoba:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niezłe babeczki :) Ja co prawda zazwyczaj przyrządzam ciasta biszkoptowe, bo to moje ulubione ciasto, ale nigdy jeszcze nie robiłem babeczek z samych białek ;) Muszę koniecznie spróbować, ale bez maku :)
    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł..zapisuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł na super szybkie babeczki :) a nadzienie z jabłek wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dżem jabłkowo -dyniowy i polecam gorąco :)

      Usuń
  7. Bardzo fajny pomysł. Chętnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smakowite te baby. To nawet dobrze, że duże zawsze to więcej pyszności do zjedzenia :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale śliczne! Ten mak w białym ciachu super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczne i tak bardzo kuszące, że ma się ochotę natychmiast porwać chociaż jedną:)

    OdpowiedzUsuń