środa, 11 kwietnia 2018

Ciasto czekoladowe bez glutenu


Ciasto jest mega czekoladowe, nie za słodkie, wilgotne i rozpływa się w ustach.
Użyłam mąki migdałowej jako zagęstnika.


 CIASTO CZEKOLADOWE BEZ GLUTENU








Tortownica o śr. 15 cm.
Tylko dno należy wyłożyć papierem do pieczenia

Składniki;

5 średnich jajek
130 g. drobnego cukru
100 g. zmielonych migdałów
160 g. gorzkiej czekolady (posiekanej)
 30 g. startej na grubych oczkach czekolady
160 g. masła

Masło roztopić w garnuszku i zdjąć z palnika, wsypać posiekana czekoladę. Mieszać, aż powstanie jednolity sos czekoladowy. Odstawić do wystudzenia.

Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Wlewać wystudzoną czekoladę, cały czas miksując. Dodać zmielone migdały i posiekaną czekoladę. Wymieszać szpatułką. Na koniec wmieszać ubite na sztywno białka. Delikatnie połączyć je z ciastem.

Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w 170* 40 minut grzanie dół.

Wystudzone ciasto udekorować polewa czekoladową i migdałami;

6 kostek gorzkiej czekolady
łyżka masła

Masło roztopić, zdjąć z palnika i dodać kostki czekolady. Mieszać, aż powstanie jednolity sos czekoladowy.








28 komentarzy:

  1. Super, bardzo czekoladowe i wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam czekoladę pod każdą postacią :P Ciasto wygląda wspaniale, czekolada sprawia, że tak samo smakuje :) Dodatkowym plusem jest fakt, ze nie zawiera glutenu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie czekoladowe ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tam nic do glutenu nie mam, ale dobrym czekoladowym ciastem nigdy nie pogardzę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. na samych migdalach wyszło takie wysokie? wow, wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam :)
    wygląda świetnie, aż chce sie sięgnąć po kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie - jest takie wilgotne w środku :) Mmm!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wizualnie prezentuje się brawurowo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prezentuje się baaaardzo smacznie! Takie wysokie lubię najbardziej, bo więcej można zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepięknie i na pewno jest smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne i wygląda apetycznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto wygląda wspaniale. Jest wyrośnięte i jak widać bardzo wilgotne. Takie lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Koniecznie muszę upiec, bo mam dużo migdałów :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowne ciasto! :D Niebo dla oka i podniebienia <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepraszam, opis wykonania jest niejasny. Prosze sprecyzoawc kiedy dodajemy 160g posiekanej czekolady a kiedy 30g startej czekolady. W opisie dwukrotnie pojawia sie czekolada posiekana. Rozumiem, ze potrzebujemy 190g gorzkiej czekolady plus 6 kostek. Czy mam racje? Z gory dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ zachęcający środek ciacha i ta wysokość :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniale wygląda :D Ciasta czekoladowe to zdecydowanie moje ulubione <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda przepysznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudowne ciacho, z chęcią zjadłabym kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten przepis bardzo zbliżony do mojego. Czyżbym była inspiracją ;-) Ciasto czekoladowe jest mega pyszne. Polecam. :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam ciasto czekoladowe :) Pysznie wygląda te ciasto na zdjęciu :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  23. Doskonałe! aż ślinka cieknie na jego widok :)))

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszne to ciacho!!! Też skład doskonały!

    OdpowiedzUsuń