piątek, 20 kwietnia 2018

Wiosna na talerzu, czyli cukinia z tuńczykiem i nie tylko


Tuńczyk to jedna z nielicznych moich ulubionych ryb. Konserwy z nią mają wszechstronne zastosowanie.
To źródło pełnowartościowego białka, oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Dostarcza nam również wiele witamin. Spożywajmy więc tuńczyka.




CUKINIA Z TUŃCZYKIEM
































Składniki;

1 mała cukinia
puszka tuńczyka w oleju Princes
1/4 surowej czerwonej papryki
2 łyżki jogurtu naturalnego
szczypior
rukola
pomidorki koktajlowe
sól do smaku
pieprz kolorowy świeżo zmielony


Wykonanie;

Cukinię pokroić na plastry o szerokości od 2,5 do 3 cm.
Wrzucić na osolony wrzątek i gotować  ok. 5 minut.
Wydrążyć środek ostrym nożem.
Tuńczyka rozdrobnić widelcem, dodać jogurt, drobno pokrojona paprykę i posiekany szczypior. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Farszem uzupełnić wydrążone środki cukinii.
Podawać z rukola i pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego.







#MASRERTUŃCZYK

5 komentarzy:

  1. Bardzo smacznie wygląda.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie wygląda.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna przystawka :) Uwielbiam tuńczyka, a szczególnie pastę z tuńczyka oraz sałatkę z dodatkiem tej ryby :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie podane :) Wiosną uwielbiam takie lekkie dania :)

    OdpowiedzUsuń