sobota, 18 sierpnia 2018

Ciasto 3 orzechy


Ciasto bez pieczenia. W każdej warstwie znajdują się orzechy, po kolei od najniższej warstwy -włoskie, laskowe i nerkowce. Wykonanie jest bardzo łatwe i w miarę szybkie. Daktyle najlepiej namoczyć wieczorem i pozostawić na całą noc.


CIASTO 3 ORZECHY







składniki na spód;

200 g. daktyli
150 g. orzechów włoskich

Daktyle należy dzień wcześniej zalać szklanką wody. Na drugi dzień wodę odlać i nożem zmiażdżyć daktyle. Dodać drobno posiekane orzechy włoskie.
Masę wyłożyć na dno blachy. Umieścić w lodówce.

masa jasna;

250 ml. smietanki 30
250 g. serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
50 g. zmielonych orzechów laskowych.

Śmietankę zmiksować na sztywno. Dodać cukier i serek mascarpone. Z powstałej masy odłożyć trzy łyżki, ponieważ będziemy potrzebowali jej do masy różowej.
Wtedy dopiero dodajemy zmielone orzechy laskowe.
Masę wykładamy na część daktylową.

masa różowa;

200 g. malin
kilka jeżyn
galaretka czerwona+100 ml. wrzątku
50 g. orzechów nerkowca.

Maliny i jeżyny przecieramy przes sitko, aby pozbyć się pestek. Wlewamy zimną galaretkę,
odłożone trzy łyżki białej masy, oraz drobno posiekane nerkowce.
Mase różową wylewamy na jasną.
Dekorujemy malinami.
Ciasto umieszczamy w lodówce na dwie godziny.

Tortownica o śr. 24 cm, wyłożona w całości papierem do pieczenia.

Smacznego.



15 komentarzy:

  1. Nie słyszałam o nim ale świetnie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam. Smak na pewno by mi się spodobał.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne ciasto Małgosiu 😊
    Cudnie wygląda i na pewno smakuje genialnie 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda jak owocowa bomba, a tu jeszcze niespodzianka w postaci orzechów.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam!
    Jestem z rewizytą:)
    Ciasto wygląda pysznie, idealne do kawki:)
    Smacznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto prezentuje się fantastycznie <3 Oj, bardzo chętnie bym je skosztowała, idealne do letniego relaksu przy kawce :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smakowicie, ale nie przepadam za orzechami :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pięknie, a smakuje na pewno rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda zacnie! To najlepsze połączenie kolorystyczne i smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Małgosiu ale wspaniałe ciasto zrobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. No ależ rewelacja ! Wygląda oblednie i tak na pewno też smakuje!

    OdpowiedzUsuń