Ciasto bez pieczenia. W każdej warstwie znajdują się orzechy, po kolei od najniższej warstwy -włoskie, laskowe i nerkowce. Wykonanie jest bardzo łatwe i w miarę szybkie. Daktyle najlepiej namoczyć wieczorem i pozostawić na całą noc.
CIASTO 3 ORZECHY
składniki na spód;
200 g. daktyli
150 g. orzechów włoskich
Daktyle należy dzień wcześniej zalać szklanką wody. Na drugi dzień wodę odlać i nożem zmiażdżyć daktyle. Dodać drobno posiekane orzechy włoskie.
Masę wyłożyć na dno blachy. Umieścić w lodówce.
masa jasna;
250 ml. smietanki 30
250 g. serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
50 g. zmielonych orzechów laskowych.
Śmietankę zmiksować na sztywno. Dodać cukier i serek mascarpone. Z powstałej masy odłożyć trzy łyżki, ponieważ będziemy potrzebowali jej do masy różowej.
Wtedy dopiero dodajemy zmielone orzechy laskowe.
Masę wykładamy na część daktylową.
masa różowa;
200 g. malin
kilka jeżyn
galaretka czerwona+100 ml. wrzątku
50 g. orzechów nerkowca.
Maliny i jeżyny przecieramy przes sitko, aby pozbyć się pestek. Wlewamy zimną galaretkę,
odłożone trzy łyżki białej masy, oraz drobno posiekane nerkowce.
Mase różową wylewamy na jasną.
Dekorujemy malinami.
Ciasto umieszczamy w lodówce na dwie godziny.
Tortownica o śr. 24 cm, wyłożona w całości papierem do pieczenia.
Smacznego.
Nie słyszałam o nim ale świetnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam. Smak na pewno by mi się spodobał.
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto Małgosiu 😊
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda i na pewno smakuje genialnie 😊
Wygląda jak owocowa bomba, a tu jeszcze niespodzianka w postaci orzechów.
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńJestem z rewizytą:)
Ciasto wygląda pysznie, idealne do kawki:)
Smacznie pozdrawiam:)
Ciasto prezentuje się fantastycznie <3 Oj, bardzo chętnie bym je skosztowała, idealne do letniego relaksu przy kawce :D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, ale nie przepadam za orzechami :P
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńOoo boskie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, a smakuje na pewno rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda zacnie! To najlepsze połączenie kolorystyczne i smakowe :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu ale wspaniałe ciasto zrobiłaś :-)
OdpowiedzUsuńNo ależ rewelacja ! Wygląda oblednie i tak na pewno też smakuje!
OdpowiedzUsuńawwww
OdpowiedzUsuń