sobota, 4 sierpnia 2018

Budyń czekoladowy


Domowy budyń czekoladowy jest aksamitny, delikatny i przeznaczony wielbicielom czekolady. Jeżeli raz zrobisz taki budyń, zapewniam, że już nigdy nie sięgniesz po gotowe w torebkach.
 Całkiem inaczej smakuje oraz ma inną konsystencję. Jest mega czekoladowy.


BUDYŃ CZEKOLADOWY





3 i 1/2 szklanki mleka
4 łyżki z małą górką skrobi kukurydzianej, proszę nie mylić z mąką kukurydzianą
4 łyżki cukru
200 g. gorzkiej czekolady
łyżka masła

1 szklankę mleka podgrzać i wyłączyć. Wkruszyć czekoladę i mieszać, aż powstanie sos czekoladowy. Zacząć podgrzewać.
W pozostałym mleku rozprowadzić skrobię kukurydzianą oraz cukier. 
Wlać do podgrzewanego sosu czekoladowego. Mieszać i gotować na małym ogniu.
Pod koniec dodać masło. 
Gdy na powierzchni pojawią się pęcherze powietrza, należy jeszcze minutę gotować a następnie wyłączyć.

Smacznego.

16 komentarzy:

  1. Uwielbiamy budynie i zawsze mamy na nie fazy :D Teraz jest trochę za ciepło aby go gotować i jeść jeszcze ciepłego (bo do czasu ostudzenia to człowiek umrze z głodu a raczej z apetytu :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda ten budyń :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeee domowy budyń, nie z saszetki. TO musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo kusząco,aż slinka leci :)

    OdpowiedzUsuń























  5. Uwielbiam budynie dawno nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  6. Budyniu własnej roboty dawno nie jadłam. Choć często korzystam z"gotowców", mam świadomość, że nie dorównują budyniowi przygotowanemu samodzielnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. taki domowy budyn to jest to!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Super, domowy budyń najlepszy i robi się szybko, więc nie warto sięgać po sklepowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Obłędna konsystencja <3 Uwielbiam wszelkie budynie i kremy, zwłaszcza te czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale on musiał smakować. Domowa wersja najlepsza :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Domowy budyń najlepszy :) Dawno już takiego nie robiłam, a Twój wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń