Domowy budyń czekoladowy jest aksamitny, delikatny i przeznaczony wielbicielom czekolady. Jeżeli raz zrobisz taki budyń, zapewniam, że już nigdy nie sięgniesz po gotowe w torebkach.
Całkiem inaczej smakuje oraz ma inną konsystencję. Jest mega czekoladowy.
BUDYŃ CZEKOLADOWY
3 i 1/2 szklanki mleka
4 łyżki z małą górką skrobi kukurydzianej, proszę nie mylić z mąką kukurydzianą
4 łyżki cukru
200 g. gorzkiej czekolady
łyżka masła
1 szklankę mleka podgrzać i wyłączyć. Wkruszyć czekoladę i mieszać, aż powstanie sos czekoladowy. Zacząć podgrzewać.
W pozostałym mleku rozprowadzić skrobię kukurydzianą oraz cukier.
Wlać do podgrzewanego sosu czekoladowego. Mieszać i gotować na małym ogniu.
Pod koniec dodać masło.
Gdy na powierzchni pojawią się pęcherze powietrza, należy jeszcze minutę gotować a następnie wyłączyć.
Smacznego.
Wolę waniliowy budyń.
OdpowiedzUsuńMmm ;P
OdpowiedzUsuńUwielbiamy budynie i zawsze mamy na nie fazy :D Teraz jest trochę za ciepło aby go gotować i jeść jeszcze ciepłego (bo do czasu ostudzenia to człowiek umrze z głodu a raczej z apetytu :).
OdpowiedzUsuńwieki nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ten budyń :)
OdpowiedzUsuńNa pewno smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuńJeee domowy budyń, nie z saszetki. TO musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńDawno już nie jadłam ❤
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo kusząco,aż slinka leci :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńUwielbiam budynie dawno nie jadłam
Budyniu własnej roboty dawno nie jadłam. Choć często korzystam z"gotowców", mam świadomość, że nie dorównują budyniowi przygotowanemu samodzielnie:)
OdpowiedzUsuńtaki domowy budyn to jest to!!
OdpowiedzUsuńSuper, domowy budyń najlepszy i robi się szybko, więc nie warto sięgać po sklepowe :)
OdpowiedzUsuńObłędna konsystencja <3 Uwielbiam wszelkie budynie i kremy, zwłaszcza te czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńAle on musiał smakować. Domowa wersja najlepsza :-)
OdpowiedzUsuńDomowy budyń najlepszy :) Dawno już takiego nie robiłam, a Twój wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń